Шпијунски софтвер (spyware) који је створила вешта група хакера-најамника искористио је ману у коду популарне апликације за дописивање ВотсАп (WhatsApp) и преузео контролу над десетинама телефона, саопштила је компанија ВотсАп.

Компанија „Воцап“ (WhatsApp) саопштила је да ће случај хакерског напада на апликацију за дописивање Воцап препустити америчком Министарству правде.

Воцап користи око милијарду и по људи месечно, а компанија се поноси безбедношћу апликације, наводи Ројтерс.

Лист Фајненшел тајмс је као творце спајвера означио израелску групу НСО док је ВотсАп, компанија у власништву Фејсбука, у касно синоћ издатом саопштењу то практично потврдио, описавши хакере као "приватну компанију за коју се зна да владама испоручује софтвере за шпијунирање". Нешто касније је наведено да ВотсАп "свакако не пориче ниједну информацију која се појавила".

Прочитајте још:ЕВО КОЈЕ РЕЧИ ДА (НЕ) КОРИСТИТЕ: Ово су најпопуларније лозинке на свету, користе их на милионе корисника

Малвер је у телефоне улазио путем пропуштеног позива у оквиру апликације, навео је неименовани портпарол, и додао да су вирусом откривеним почетком месеца заражени телефони непознатог броја људи, али да се сигурно ради најмање о десетинама.

Џон Скот-Рејлтон, истраживач у невладиној организацији за безбедност на интернету Ситизен лаб (Citizen Lab), назвао је безбедносни пробој "веома застрашујућом слабом тачком".

"Корисници ту ништа нису могли да ураде, осим да немају инсталирану апликацију", навео је он.
ФЕЈСБУК: НАДОГРАДИТЕ АПЛИКАЦИЈУ
Фејсбук је данас упозорио кориснике да треба да надограде последњу верзију популарне апликацје "Воцап" због тога што постоји могућност да без свог знања имају шпијунски софтвер инсталиран у телефонима.

Портпарол ВотсАпа је рекао да је пропуст откривен док је "тим стављао додатна безбедносне мере у гласовне позиве" и да су инжењери открили да су људи чији су телефони заражени "добили један или два позива с њима непознатог броја" а да је код вируса "послат током позивања".

ВотсАп има преко 1,5 милијарду корисника, и одмах је контактирао Ситизен лаб и организације за људска права, брзо закрпио пропуст и уклонио вирусе. Наведено је и да је компанија обавестила америчку полицију која помаже у истрази.

"Дубоко смо забринути због злоупотребе таквих капацитета", навела је компанија.

НСО група је у саопштењу навела да полиције и обавештајне агенције користе њихову технологију за борбу против "криминала и тероризма".

"Истражујемо све кредибилне наводе о злоупотребама и ако је потребно предузимамо акције, укључујући и гашење система", наведено је у том саопштењу.

Прочитајте још: У 2018. укинули 371.000 налога на твитеру због тероризма

Портпарол човека чија фирма је недавно купила део НСО није одговарао на питања.

Откриће вируса у ВотсАпу поново је вратило у жижу питања о капацитетима спајвера израелске компаније, који искоришћава дигиталне пропусте да би преузео контролу над паметним телефонима и њиховим камерама, чиме их фактички претвара у џепну опрему за надзор.

Спајвер НСО је више пута био коришњен за праћење новинара, адвоката, активиста за људска права и дисидената. У најпознатијем случају, био је умешан у убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, раскомаданог у саудијском конзулату у Истанбулу прошле године.

Неколико наводних мета израелског спајвера, међу којима су Кашогијев блиски пријатељ и неколико истакнутих људи из мексичког цивилног друштва, пред израелским судом тжуе НСО због хаковања.

Амнести интернешнел, који тврди да је један њихов сарадник био на мети шпијунирања, саопштио је јуче да ће се придружити тужби којом се од од израелског министарства одбране тражи да НСО-у укине дозволу за извоз.