Председник компаније Нет Драгон, која је лидер у кинеској ИТ индустрији у сфери образовања и нових технологија, Лиу Деијан, од данас ће бити саветник у кабинету министра без портфеља задуженог за технолошки развој и иновације Ненада Поповића.

Нет Драгон, компанија која је основана пре 20 година, сада је међу лидерима у домену образовних технологија, дизајна и гејминга, а Лиу ће кабинет министра Поповића саветовати по питањима информационих технологија, иновација и дигитализације.

Компанија Нет Драгон нуди своје услуге у више од сто држава широм света, а њихове програме користи два милиона професора у више од милион учионица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Otvoren Kineski digitalni samit-IT i digitalizacija

Лиу ће посао саветника обављати про боно, а у изјави српским медијима наводи да је почаствован што ће бити део тима министра Поповића.

Моја компанија је почела правећи видео игрице, а данас се бавимо образовањем и покушавамо да направимо технологију која ће понудити едукативан садржај за младе и децу широм света”, рекао је Лиу.

Лиу, који је прошле године боравио у Србији, каже да су српски инжењери веома способни, паметни и образовани и да му се допада енергија и потенцијал који наша земља има кад је реч о иновацијама и технолошком развоју.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Popović: Za tri godine izvoz IT-a biće dve milijarde evra

За мене ће бити одлична прилика да будем део тима који ће подстаћи потенцијале младих људи, надам се не само инжењера, већ и дизајнера и уметника”, рекао је Лиу.

Министар Поповић каже да компанија Нет Драгон нуди најновије и најмодерније технологије у интернет индустрији и бизнису, образовању и другим сферама које су повезане са дизајном и гејмингом.

Поповић је рекао да је Лиу један од најпознатијих предузетника у Кини, али да се њихове технологије не примењују само у тој земљи, већ и у целом свету, јер је Нет Драгон власник компанија у Великој Британији, САД и другим земљама.

Учинићемо све да у наредних годину дана компанија Нет Драгон отвори свој развојни центар и у Србији”, рекао је Поповић.

Он је рекао да је Лиу током прошлогодишњег боравка у Србији посетио ЕТФ у Београду, ФТН у Новом Саду, да се упознао са потенцијалом инжењера и ИТ компанија у Србији и да је био импресиониран.

То је један од разлога зашто се одлучио да прихвати ову позицију”, рекао је Поповић.

Он је навео да ће Лиу бити прави промотер Србије и српских потенцијала у дигитализацији и иновацијама у Кини и у свету и да ће се трудити да привуче све више компанија да дођу и инвестирају у нашу земљу.