Кина ће наставити да развија нове информационе технологије, које су кључне за напредак друштва у свим сферама, од медицине и образовања до смањења сиромаштва, поручено је данас на отварању другог Дигиталног кинеског самита, којем, као једини министар из иностранства, присуствује министар за технолошки развој и иновације Србије Ненад Поповић.

Развој информационих технологија и дигитализација индустрије представљају будућност, а Кина ће наставити да буде светски лидер у иновацијама, истакнуто је на отварању самита у Фуџоу, главном граду кинеске провинције Фуђијан.

На свечаном отварању је прочитана порука кинеског председника Си Ђинпинга, који је навео и да дигитални пут свиле постаје нова водиља економског развоја Кине, као и да је Кина спремна да сарађује са свима у свету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Od sutra Digitalni kineski samit, Srbiju predstavlja Popović

Тродневни форум је окупио 1.500 учесника из целог света, представнике државе и најзначајнијих кинеских компанија из сектора информационих технологија.

Међу њима је и српски министар, који је у Фуџоу дошао десетак дана након сусрета двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, у Пекингу, где је одржан форум “Појас и пут” и потписани бројни споразуми о сарадњи.

Поповић ће учестовати на панелу о дигиталном поморском путу свиле и имати бројне састанке са представницима кинеских државних институција и компанија, што ће бити прилика и да их позове да дођу и улажу у Србију.

Вештачка интелигенција, виртуелна реалност, роботика, технологије за сајбер учење и апликације које олакшавају свакодневни живот само су део садржаја који ће бити представљен на тродневном форуму.

Кина ће на самиту представити нове политике за развој информационих технологија, најновија достигнућа у е-управи и дигиталној економији, али и промовисати сарадњу са глобалним партнерима, у циљу јачања "дигиталне Кине".

Под слоганом "Нова динамика, нови развој, нова достигнућа оснажена информацијама" на самиту ће бити одржани бројни панели, изложба "Дигитална Кина" на којој ће бити представљене оригиналне технологије и дизајн, као и конкурс за најбоље иновације.

На панелима и округлим столовима разговараће се о најважнијим питањима у области информационих технологија, а паметни градови, индустријски интернет, дигитална екологија, дигитално здравље, као и дигитални поморски пут свиле, биће само неке од тема.

Кинески председник Си Ђинпинг је почетком двехиљадитих година радио у провинцији Фуђијан, на југоистоку Кине, када је покренуо стратегију "Дигитални Фуђијан", с циљем да дигитална економија заузме што веће учешће у бруто домаћем производу провинције.

Фуџоу као главни град треба да постане један од симбола Кине у будућности.

До краја 2018. године, вредност кинеске дигиталне економије износила је 4,6 билиона долара, што представља једну трећину националног БДП-а.