Срби, Хрвати и Албанци осмислили апликацију за супер брзу доставу наркотика?

Тањуг

субота, 04. 05. 2019. у 13:27

Срби, Хрвати и Албанци осмислили апликацију за супер брзу доставу наркотика?

Depositphotos

Британски аналитичари тврде да су Албанци, Срби и Хрвати, осмислили супер брзу доставу наркотика.
Британски аналитичари тврде да су Албанци, Срби и Хрвати, осмислили супер брзу доставу наркотика.

Како кажу, довољно је имати мобилни телефон, апликацију сличну Уберовој и шифру, и кокаин би стигао у року од 10 минута.

Како су навели, све је то омогућено захваљујући технологији и оперативном центру смештеном "негде на западном Балкану".
Како преноси сплитска Слободна Далмација, кланови са Балкана, али и остали европски трговци, дрогу добављају углавном из Колумбије, чији картели у Европи, али и у Русији, проналазе изврсно тржиште.

Наводи се да су "европски лордови дроге" цели поступак поједноставили - кокаин се набавља без посредника директно из Колумбије, допрема се бродовима, прекрцава се у брзе гумене чамце, по потреби се дорађује у лабораторијима, пакује се у прикладне пакетиће помоћу апарата, а не више ручно, и доставља преко курира, чиме је процес постао 30 одсто јефтинији него пре, што снижава крајњу цену дроге, али и повећава зараду наркобосу.

Британске организације које се баве праћењем трендова на наркотржишту забринуте су за учинак Брегзита на криминално подземље, а очекује се да ће након изласка

Недавно хапшење Дарјана Јешовника у Србији, који би требало да буде изручен у Сплит, могло би барем делимично да расветли феномен трговине кокаином који је у Европи постао најозбиљнији криминални бизнис у којем предњаче управо "балкански лоши момци" који су преузели велик део тржишта у читавој Европи.

Према најновијим извештајима организација које се баве стањем на криминалној сцени, у Европи се на кокаину врти голем новац- реч је о 17 милиона одраслих Европљана који га конзумирају и свакога дана потроше око 350 килограма "белог праха", а примера ради, само "хладни" Швајцарци" годишње потроше пет тона ове дроге.

Прошлогодишње истраживање спроведено и у Загребу, где су рађене анализе отпадних вода, показало је и да хрватска престоница "вуче бело", односно установљено је да се у том граду годишње конзумира 63 килограма кокаина.

Европски кланови последњих година шире мрежу добављања кокаина, а осим шпанских лука, кокаин се допрема и у Антверпен и Ротердам, али и луке у Албанији одакле се транспортује на исток и на запад, али и у супротном смеру.

Због тога аналитичаре не чуди велика пошиљка, више од једне тоне вредне 300 милиона евра, која је заплењена са преврнутог брода на обалама Дунава на истоку Румуније, кад су власти ухапсиле два држављанина Србије.

Ипак, сматрају аналитичари, колико год заплене биле честе, оне зауставе само десет до 15 одсто дроге, а све остало нађе пут до корисника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Чеда

04.05.2019. 13:35

Ово ће само да произведе да се све апликације надзиру односно прислушкују. А криминал први прати технологију...

Syam

07.05.2019. 19:56

Samo neka legalizuju drogu I need se zavisnicima omogucila lecenje I vreme ce srediti ovaj problem. Ovako , problem samo jaca