Правилно креирање лозинке први је корак у заштити од злоупотреба на интернету, а најсигурнија је комбинација слова, симбола и бројева, указали су стручњаци поводом Светског дана лозинки 2. маја.

Истраживања показују да је најпопуларнија лозинка на свету "123456", док се реч "password" налази на четвртом месту најчешће коришћених.

Према подацима глобалног истраживања Националног центра за кибернетичку сигурност Велике Британије (NCSC), најпопуларнију лозинку на свету "123456" користи чак 23,2 милиона налога.

На другом месту је "123456789" коју има 7,7 милиона налога, наводи се у саопштењу софтверске агенције Намикс (Намицс) поводом 2. маја, Међународног дана лозинки.

Прочитајте још - СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: На интернету вас може сачувати само добра лозинка

Међу топ десет лозинки налази се и низ првих слова у горњем делу тастатуре, "qwerty", и сама реч "password" коју употребљава више од три милиона налога на свету, као и "abc123" и "111111".

Стручњаци из Намикса наводе да је да је корисник скоро увек најслабија карика у безбедносном ланцу и указују на значај образовања у правилном креирању лозинки.

Јан Келер из београдског одсека Намикса рекао је да проблем настаје када лозинка није јединствена и довољно јака.

"Дешифровање је лако уколико су речи које се користе генеричке и лако претпостављене попут личних имена, датума рођења или назива омиљених бендова што угрожава сајбер заштиту", навео је он.

Најлакши пут до јаке лозинке је употреба речи које кориснику због нечега значе и њихово комбиновање са симболима и бројевима, наводи се у саопштењу.

Светски дан пасворда 2. мај установљен је да би се указало на значај лозинке као прве линије одбране у дигиталном свету и да би се подигла свест о томе да најједноставније лозинке представљају претњу по безбедност на интернету.