Јужнокорејски див Samsung Electronics намерава да до 2030. године уложи 116 милијарди долара у развој чипова за нове технологије, попут мобилних мрежа нове генерације, вештачке интелигенције (АИ) и високо аутоматизованих возила. Циљ оваквих улагања јесте смањивање зависности од нестабилног тржишта меморијских чипова.

Глобални произвођачи полупроводника утркују се у производњи нових моћних чипова који ће подстаћи нове технологије. Недавно је америчка Nvidia за 6,9 милијарди долара купила израелског пројектанта чипова Mellanox, који би требало да помогне у развоју пословања с дата центрима и АИ-јем. Захваљујући Самсунгу, Јужна Кореја је највећи произвођач меморијских чипова на свету, а његово окретање чиповима за АИ и остале нове технологије резултат је, између осталог, снажних осцилација у потражњи.

Из јужнокорејског електронског дива су најавили да ће од планираних 133 хиљаде милијарди won-а (116 милијарди долара) улагања у идућој деценији од 73 хиљаде милијарди won-а бити усмерена у истраживање и развој, а преосталих 60 хиљада милијарди у производну инфраструктуру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ''Хуавеј'' ће продавати 5Г чипове ''Еплу''?

“Очекује се да ће инвестицијски план помоћи компанији да оствари свој циљ и до 2030. постане прва у свету не само у сегменту меморијских полупроводника, већ и у сегменту логичких чипова“, наводи се у саопштењу.

Иако нису објавили планиране износе за поједине сегменте производње полупроводника, аналитичари подсећају да је више од половине њихових укупних капиталних издатака обично усмерено на меморијске чипове. Прошле године је Самсунг забележио 29.400 милијарди won-а капиталних издатака, а четири петине тог износа било је усмерено у пословање с полупроводницима, унутар којег на меморијске чипове отпада 96 одсто добити.

У компанији истичу да ће улагање у чипове резултовати отварањем 15 хиљада радних места. Влада у Сеулу паралелно припрема сопствени програм подстицаја за сектор производње АИ чипова, изјавио је у сриједу у телефонском разговору за Ројтерс неменовани чиновник министарства индустрије, не наводећи детаље. Локални медији известили су да би програм могао бити објављен до краја месеца.

(PC Press)