ШЕНЖЕН - Приходи кинеске телекомуникационе компаније ''Хуавеј'' скочили су за 39 посто у првом кварталу, на 179,7 милијарди јуана (26,81 милијарди долара).

Профитна маржа компаније са седиштем у Шенжену, највећег светског произвођача телекомуникационе опреме, износила је око осам процената у том кварталу, што је нешто више у односу на исти период прошле године, саопштили су из ''Хуавеја'', али нису објавили податке о нето профиту, преноси Ројтерс.

''Хуавеј'', који је такође трећи највећи светски произвођач смартфона, саопштио је прошле недеље да је додатно повећао број уговора за испоруку 5Г мрежа упркос кампањи коју САД воде против те компаније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ''Хуавеј'' ће продавати 5Г чипове ''Еплу''?

Наиме, званични Вашингон тврди да опрема ''Хувеја'' може бити коришћена за шпијунажу, због чега је позвао савезнике да тој компанији забране учешће у развоју 5Г мрежа.

Из ''Хуавеја'' наводе да су до краја марта потписали 40 комерцијалних уговора са телекомуникационим оператерима о инсталирању 5Г мрежа, да су на тржишта широм света испоручили више од 70.000 базних 5Г станица и да очекују да ће до маја испоручити 100.000.