Технолошка револуција: Струја ће се правити од снега

Новости онлине

среда, 17. 04. 2019. у 22:41

Технолошка револуција: Струја ће се правити од снега

Depositphotos

Истраживачи са Универзитета у Калифорнији направили су уређај који прави струју од — снега. Апарат је јефтин, мален, танак и флексибилан попут пластике
Истраживачи са Универзитета у Калифорнији направили су уређај који прави струју од — снега. Апарат је јефтин, мален, танак и флексибилан попут пластике.

„Уређај може да ради у удаљеним подручјима јер обезбеђује сопствено напајање и нису му потребне батерије. То је веома паметна направа, метеоролошка станица која вам говори колико снега пада, смер падавине и смер и брзину ветра“, каже истраживач Ричард Кенер.

Научници су га назвали „снежним трибоелектричним наногенератором“, или снежни ТЕНГ. Трибоелектрични наногенератор, који генерише набој путем статичког електрицитета, производи енергију разменом електрона, пише „Блиц“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Уређај који WiFi претвара у струју?

„Статички електрицитет јавља се услед интеракције једног материјала који хвата електроне и другог који их ослобађа. Раздвојите набоје и стварате струју суштински ни из чега“, објаснио је Кенер, који је уједно и професор хемије и члан Института наносистеми на Универзитету.


Снег је позитивно набијен и ослобађа електроне, док је силикон негативно набијен. Кад пахуље снега дођу у додир са силиконском површином, производи се набој који уређај хвата, стварајући струју.

Фото Универзитет у Калифорнији


Око 30 одсто Земљине површине прекривено је снегом сваке зиме, а у том периоду соларне плоче не функционишу најбоље. Нови уређај могао би да се интегрише у соларне плоче, те би могао да обезбеди сталну залиху струје кад пада снег. Такође се може користити за надгледање зимских спортова ради унапређења перформанси спортиста, а има потенцијал и за идентификовање главних шема кретања у крос-кантри скијању које се не могу детектовати паметним сатом.

Уређај може да стави на ђон ципеле, фото Abdelsalam-Ahmed


Уређај може да шаље и сигнале који говоре да ли се особа креће и да ли она хода, трчи, скаче или маршира. Направљен је уз помоћ 3Д штампања и има слој силикона и електроду за хватање набоја. Нови апарат могао би да доведе и до стварања нове генерације самонапајајућих направа за спортисте, пренео је портал „Phys.org“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Antibot

18.04.2019. 06:34

Necd ovu spravu dozvoliti veliki igraci koji proizvode struju iz raznih elektrana, jer ova sprava sada je ovolika, ali ubrzo se nadje neko ko to napravi jos bolje i eto covecanstvu djabe struje, ali neko ce izgubiti ogroman prihod