Интернет из свемира стиже 2021. године?

Новости онлине

петак, 22. 03. 2019. у 23:07

Интернет из свемира стиже 2021. године?

Twitter TechCrunch ‏Verified account@TechCrunch

Компанија OneWeb обезбедила је 1,25 милијарди долара како би убрзала успостављање глобалне мреже за супербрзи широкопојасни приступ интернету помоћу сателита
БРИТАНСКА компанија која се бави иновацијама - OneWeb, обезбедила је 1,25 милијарди долара како би убрзала успостављање глобалне мреже за супербрзи широкопојасни приступ интернету помоћу сателита.

Из OneWeba поручују да то значи да је покретање мреже 2021. године "неизбежно". Та компанија је у фебруару успешно лансирала прве сателите који су у стању да све то омогуће, наводи Би-Би-Си.

Након најновијег круга прикупљања новца, OneWeb располаже са укупно 3,4 милијарде долара капитала, до кога су дошли захваљујући улагачима као што су јапански технолошки див Softbank, Virgin Groupa, Coca-Cola и Qualcomm.

У OneWebu наводе да ће захваљујући том капиталу до краја године почети месечно да лансирају по 30 сателита, који ће, када сви буду лансирани, бити распоређени тако да омогућавају приступ интернету у целом свету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНТЕРНЕТ ЗА НОСТАЛГИЧНЕ: Сурфовање из деведесетих

Да би им то пошло за руком, у ниску орбиту око Земље, односно на висину до 2.000 километара од површине Земље, мораће да лансирају укупно 650 сателита - иако би њихов коначни број могао да достигне и до 2.000.

То ће бити највећи програм лансирања сателита у историји тврде у OneWebu, који конкурише компанијама као што је SpaceX, који има сличне планове. Те компаније желе да донесу интернет у оне дијелове свијета који тренутно немају широкопојасни приступ мрежи или у којима је приступ неуједначен.

Амерички телекомуникациони предузетник Грег Вајлер је прошлог месеца за Би-Би-Си изјавио да му је циљ да помогне људима у земљама у развоју.

"Ако погледате економије у настајању у којима нема приступа интернету или је он јако ограничен, углавном ћете видети сиромаштво", рекао је Вајлер. "Проблеми са здравством, родна неравноправност... сви проблеми имају исти корен. Људи немају прилику да уче, да се извуку из сиромаштва и изграде своје заједнице. Зато је умрежавање тако важно!", нагласио је он.

(Независне)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

неимени

22.03.2019. 23:27

Ово су неке лопине. Дочим сакупе довољно пара нестаће без трага и гласа. 2000 сателита за сиромашне?!? Па то је само за веверице.

Жика Живац

23.03.2019. 09:03

Сјајна идеја али имају једну непремостиву препреку: немају ракету носач за тако нешто.

Vuk

24.03.2019. 18:47

Pokusali su i FB i MS i Google pa digli ruke.Odziv je prespor zbog rastojanja.Mozda ako samo planiraju sporu mrezu tamo gde nista drugo nije dostupno.