Познати брендови повлаче рекламе са Јутјубa због забринутости да се потенцијални сексуални предатори окупљају у коментарима испод видеа на којима су приказана деца.


Као одговор на губитак оглашивача, Јутјуб је избрисао више од 400 канала и забранио коментарисање на десетинама милиона видео клипова, са циљем да очисти систем од педофила.

Ту контроверзну претпоставку изнео је бивши запослени у Јутјубу Мет Вотсон, који је ову појаву назвао "soft core педофилским ланцем". Педофили међусобно комуницирају у коментарима и размењују линкове илегалне порнографије, изјавио је Вотсон у видео саопштењу које су погледали милиони корисника.

"Они остављају линкове ка стварној дечјој порнографију у коментарима на Јутјубу", рекао је Вотсон и додао да алгоритам YоуТубеа, због неке грешке у програмирању, чак и олакшава такву размену.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јутјуб аутор најомраженијег видеа икада на Јутјубу


Током претходне недеље, Disney, Nestleи Epic games повукли су своје огласе са Јутјуба, који је власништво Гооглеа. А потом су исто учиниле и компаније АТ&Т и Хасбро.

"Све док Гоогле не буде могао да штити наш бренд од увредљивог садржаја било какве врсте, ми уклањамо све рекламе са Јутјуба", наводи се у изјави АТ&Т-а.

Овакви проблеми нису реткост на интернет платформама на којима се објављује много садржаја. Из Јутјубанаводе да се сваког минута објави око 400 сати видео материјала, и да та компанија запошљава око 10.000 људи који прегледају садржај пријављен као неприкладан.

Из YоуТубеа настоје да увере друге компаније да чине све што је у њиховој моћи да би заштитили децу.

"Безбедност деце је била и остаје наш приоритет", наводи се у изјави послатој највећим брендовима. Јутјуб је, прошле недеље, суспендовао милионе сумњивих коментара.

Вотсон је, у својој видео објави, објаснио како педофилски ланац функционише. Педофили се окупе испод видеа у којима девојчице раде уобичајене ствари, као што је нпр. шминкање. У коментарима потом објављују линкове који воде до видеоснимцима са децом која су "сексуализована".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: „Јутјуб“ помаже у ширењу теорије „равне Земље“


Јутјубалгоритам потом кориснику нуди друге видео-снимке које посећују педофили. Вотсон тврди да се након тога кориснику нуде само такви садржаји, а на некима од њих налазе се и рекламе.Видеоснимак у којој Вотсон објашњава овај поступак зове се "Јутјуб и уновчује сексуалну експлоатацију деце".

Ово није први пут да Јутјуб оптужују за сличне радње. У 2017. години "The Times of London" објавио је да се рекламе неких од највећих брендова показују на видео-снимцима где се налазе оскудно одевена деца те да привлаче коментарисање бројних педофила.

Такође, исте године ББЦ је објавио да систем Јутјуб-а за пријаву сексуалних коментара не ради више од годину дана.

Исто тако, НПР је открио да, ако се у Јутјуб-ову претрагу упише "како имати", она аутоматски сугерише наставак "секс с децом.


(b92.net)