CERN openlab и Comtrade потписали споразум о системима EOS

19. 09. 2018. у 10:32

CERN openlab и Comtrade потписали споразум о системима EOS
Две компаније продужиле сарадњу на продукцији система за чување података великог обима
ЖЕНЕВА/ЉУБЉАНА/БЕОГРАД – CERN openlab је јавно-приватно партнерство које омогућава CERN-у, Европској лабораторији за физику елементарних честица, да сарађује са водећим светским IKT компанијама и истраживачким организацијама које развијају IKT решења намењена научној заједници. Comtrade је једна од осам компанија које у њему учествују (међу њима су и Huawei, Intel, Siemens и Oracle), а задужена је за врло битан пројекат – омогућавање приступа резултатима истраживања било где у свету.

Comtrade је члан CERN openlab-а још од 2015. године. Од самог почетка, Comtrade ради на EOS-у, решењу за чување података које је развио CERN. Оно се заснива на технологији дискова са малим кашњењем, а првобитно је било намењено чувању података из области физике. Сада се EOS све више користи и за податке из других научних дисциплина.

„Унутар растуће заједнице Великог хадронског сударача (LHC), многим корисницима је истовремено потребан приступ подацима. Велики број тих приступа се одвија насумице, а уз то имамо и висок проценат истовремено отворених фајлова. EOS је направљен да се добро носи са овим потребама, али би још боље служио овој open-source заједници када би био једноставнији за инсталацију и коришћење, и када би му приступ био лакши – другим речима, да је више прилагођен заједници. Comtrade-ово искуство у складиштењу података, раду са системима и тестирању била нам је од велике помоћи у том смислу“, каже Алберто Ди Мељо, шеф CERN openlab-а.

Током 2016. године, Comtrade је, као први корак у продуктизацији, обезбедио поуздане сетове за инсталацију и брзо успостављање EOS-а. По овом новом договору, Comtrade ће у наредним месецима успоставити технички сервис који пружа све услуге подршке и завршиће детаљно корисничко упутство. У плану су још и аутоматизовани framework за тестирање, који ће одмах моћи да потврди и сертификује свако ново издање EOS-а, као и неки модули за интеграцију.

„EOS не само да пружа еластичан и прилагодљив open-source простор за нама најважније чување и обраду података, већ је он језгро решења за синхронизацију и дељење података CERN-а. Са жаром настављамо нашу успешну сарадњу са инжењерима из Comtrade-а на даљем побољшавању и унапређивању софтвера,“ каже Лука Маћети, кординатор пројекта.

Детаљна петоделна корисничка и радна документација, коју су сачинили инжењери из Comtrade-а, биће ускоро објављена на CERN-овом званичном EOS порталу (EOS.CERN.ch). CERN такође очекује од Comtrade-а да пружа и целокупну техничку подршку за EOS корисничкој заједници LHC-а.

„Кроз овај рад, EOS-у ћемо развити нове функционалности, као што су аутоматска инсталациона и радна документација, што ће бити велика погодност за CERN и све остале који користе ово решење. У међувремену, Comtrade ће прикупљати знање и стручност о EOS-у. Кроз овај процес, постаћемо високо квалификовани извор техничке подршке за све компаније које користе open-source EOS-а“ изјавио је Грегор Молан, шеф Одељења за истраживање и развој у Comtrade-у.

Веселин Јевросимовић, власник и председник Comtrade-а, одлучио је 2015. године да Comtrade треба да се придружи CERN openlab-у, у петој фази овог пројекта (2015-2017). Та одлука је отелотворена кроз врстан непрекидан рад младих инжењера на EOS-у, којима је покровитељ Comtrade. Важност њиховог рада је очигледан. Подаци добијени из експеримената LHC-а, којих има око 50 петабита годишње, се чувају и анализирају помоћу глобалне мреже рачунара. Овај систем, који се зове 'Светска LHC рачунарска мрежа' (WLCG), састоји се од 170 рачунарских центара, распоређених у 42 државе. EOS хиљадама истраживача омогућава приступ подацима из експеримената LHC-а у готово реалном времену.

Цела ова сарадња је уствари протекла из једног личног искуства са овом огромном инфраструктуром. Професор Борут Паул Кершеван из Словеније је члан ATLAS-а, колаборативног експеримента заснованог на LHC-у, који укључује око 3000 научника из читавог света. Професор Кершеван је већ дуго уључен у активности WLCG-а, и као члан ATLAS-а и као члан словеначког тиер-2 центра (СиГНЕТ) у WLCG-у. Професор Кершеван је 2015. године, на Љубљанском универзитету, где предаје физику на Факултету математике и физике (ФМФ), присуствовао презентацији Грегора Молана о раду Comtrade-а. Препознао је заједнички интерес и да би се компанија добро уклопила у сарадњу којом би било олакшано успостављање EOS-а било где унутар WLCG-а, што би у крајњем исходу помогло научној заједници.

Три године касније, CERN је у могућности да лакше пружа LHC заједници поуздан простор за чување и брз доток података и да подржи њене незапамћене потребе у сфери обраде, дистрибуције и анализе података. Истовремено, Comtrade, познат по непогрешивом инжењерингу у домену комерцијалног софтвера, подигао је овим запаженим радом са CERN-ом способност да подржи и open-source заједницу.

Европски ИТ конгломерат Comtrade развија напредни пословни софтвер и глобално дистрибуира решења на више од петнаест тржишта у Северној Америци, Европи, Азији и Аустралији. Системске интеграције и дистрибуција уређаја допуњују ову главну активност. Последњих година, едукација, медији и потрошачка електроника заокружују Comtrade-ов богати портфолио. Comtrade запошљава више од 1000 софтвер инжењера и има одличну репутацију у обезбеђивању квалитета и тестирању.

Европска организација за нуклеарна истраживања CERN је водећа светска лабораторија за истраживања у домену физике елементарних честица. Основана 1954. године, сада има 22 државе чланице и неколико држава са статусом придружених чланова или сличним. Из седишта у Женеви, CERN управља мрежом сударача честица, чији експерименти производе десетине петабита података годишње.

(ПР)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације