Да ли су млади отписали Фејсбук?

Новости Онлине

12. 09. 2018. у 23:33

Да ли су млади отписали Фејсбук?

Depositphotos

Проблеми и невоље с којима се већ месецима суочава највећа друштвена мрежа на свету негативно су се одразили на начин на који је људи користе
ИСТРАЖИВАЊЕ које је недавно обавила у Сједињеним Државама организација Pew Research Center имало је циљ да открије да ли су се ставови испитаника према Фацебооку променили након низа скандала, од утицаја на америчке председничке изборе 2016. године до скандала с компанијом Cambridge Analytica, након којег је покренута кампања "Delete Facebook".

Рекло би се да је одговор потврдан. Резултати истраживања спроведеног на 4.594 одрасле особе у САД-у између 29. маја и 11. јуна ове године указују како је утицај низа скандала имао значајне последице на то како се људи односе према Фејсбуку.

Током протеклих 12 месеци 54 посто испитаника мењало је поставке приватности, 42 посто направило је паузу од коришћења Фејсбука на бар неколико недеља, док је 26 посто обрисало апликацију за Фејсбук. Укупно гледано, 74 посто корисника Фацебоока предузело је бар једну од описаних активности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АФЕРА ФЕЈСБУК: Ако сте користили ове апликације, ваши подаци су украдени

Притом, политичка уверења нису играла значајну улогу: то су подједнако чинили и поборници Демократске и Републиканске странке. Међутим, животно доба је било битно. Млађе особе биле су склоније предузимању акције. Чак 44 посто испитаника старих између 18 и 29 година тврди како је обрисало апликацију за Фејсбук. Тек 12 посто старијих од 65 учинило је исто.

Наравно, резултате истраживања не треба користити за закључивање о целокупној популацији Фацебоока, која тренутно броји 2,2 милијарде корисника. Не само што је обухватило размерно мали број корисника већ је покрило само подручје Сједињених Држава.

Ипак, истраживање указује на то како је Фејсбуков углед претрпео озбиљан ударац, нарочито међу млађом популацијом, пише Make Use Оф.


Аутор: Б92Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Србин пише ћирилицом

13.09.2018. 09:14

Поставке?? Зар се не каже подешавање у земљи Србији?!А на рачун фејсбука,...користите руски вконтакте.