ПРАВИЛА пуњења батерија у нашим мобилним телефонима прилично су се променила последњих година. Много је тврдњи о томе шта је добро или лоше за животни век батерије мобилног телефона, али јесу ли све истините?

Ово је пет најчешћих заблуда када је у питању трајност батерије.

1. Батерија треба да буде празна или скоро празна пре пуњења
Ово важи једино ако се користе никл-кадмијумске батерије чији капацитет опада ако се мобилни телефон премало или пречесто пуне. Литијумске батерије, какве се користе у модерним паметним мобилним телефонима, са тиме немају проблема.

2. Коришћење пуњача који нисте добили уз уређај штети батерији
Нема погрешног пуњача када су у питању модерни паметни телефони који се пуне уз помоћ УСБ прикључака. Разлика је искључиво у брзини пуњења јер немају сви мобилни уређаји могућност брзог пуњења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Колико зраче паметни телефони?

3. Нови мобилни телефон је потребно први пут максимално напунити
Данас не, то је била пракса пре литијумских батерија. Данас сваки корисник самостално одлучује хоће ли до краја напунити уређај и притом не треба да брине хоће ли одлука утицати на капацитет батерије.

4. Често прикључивање и искључивање мобилног телефона смањује животни век батерије
Још једна заблуда. Тачно је да животни век батерије садржи одређен број циклуса пуњења, али се и један циклус може састојати од неколико појединачних пуњења.

5. Увек напуните мобилни уређај до максимума
Нетачно, оптималан ниво напуњености креће се између 30 и 70 одсто. За очување батерије боље је да се телефон пуни у неколико краћих временских интервала него увек до максималних 100 одсто.


Извор: Хина