Црногорска Википедија на тесту

Танјуг

27. 12. 2017. у 23:20

Црногорска Википедија на тесту

Print screen

Захтев за стварање црногорске Википедије ће бити одобрен када на њој буде довољно написаних чланака

На глобалној мрежи од 16. децембра доступна је пробна верзија Википедије за Црну Гору, пројекат је иницирала група црногорских ентузијаста, а прва постављена одредница је о црногорском језику за који се каже да је саставни део штокавског језичког система.

Захтев за стварање црногорске Википедије ће бити одобрен када на црногорској Википедији буде довољно написаних чланака.

Прочитајте још: Вашингтон признао црногорски језик


Када захтев буде одобрен, сав садржај ће бити премештен из инкубатора на званичну Википедију. До јуче је постављено десетак текстова.

Хронолошки, прва је постављена одредница која дефинише црногорски језик, пише Побједа, а преноси РТЦГ.

А она гласи: црногорски језик саставни је део штокавскога језичког система. Црногорски је језик службени језик у Црној Гори (од 2007. године). Њиме говоре и Црногорци у исељеништву, поготово у Пероју (Република Хрватска), у Скадру и суседној му Враки (Албанија) те у Ловћенцу и Фекетићу (Војводина).

Ова одредница је постављена 19. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ветеран

28.12.2017. 01:22

Ако се уз остале градове где се говори ,,црногорски језик,, наводе државе, ред би био то написати и уз Фекетић.Војводина је српска покрајина, а не држава.Надам се да то ,,браћа,, Црногорци знају.Све остало су пусте жеље.

Mašan Đetić

28.12.2017. 06:51

Mislim da bi buduća crnogorska Vikipedija, trebalo da se poveže sa CNN i Koha Ditore, iz Prištine. Tek toliko da im se nađu pri ruci dok se malo ne osamostale!

Nutipoli

28.12.2017. 13:35

@Mašan Đetić - Pa skim da se poveze, nego sa svetom. Albanci su prijatelji Crne Gore, kao i SAD. A to sto Beograd ljubi Ruske lance nakon 500 godina ropstva pod Turcima, to je lokalni problem.

zaliv.net

29.12.2017. 15:16

@Mašan Đetić - @Nutipoli, "ruski lanci posle 500god turskog ropstva". Ne znam sta je crnje, da li tvoja nepismenost ili neznanje?

Miro

28.12.2017. 07:07

Nije istina to za Feketić. Evo ja sam Crnogorac iz Feketića i ja govorim feketićanski a ne crnogorski. Sramota je da svojataju moj jezik, koji govorimo mnogi, a koji se razlikuje od zvaničnog crnogorskog. Mi smo reformom izbacili suvišna slova iz crnogorskog i vratili smo se na pola puta prema srpskom, ali crnogorsko-američka hegemonistička koalicija sprečava zvanično priznavanje našeg jezika. Tražićemo da se i naš jezik pojavi ravnopravno sa crnogorskim u Vikipediji i imaćemo više članaka!

абракадабра

31.12.2017. 00:42

Ха, ха, Перој је у Истри, имао сам рођака тамо, Србина, наравно. Тамо се доселило становништво из Црне Горе, чисти Срби, има и црква у месту, који су ту застали на путу за даље. На жалост, мало је изворног становништва Срба тамо, али Црногораца - нема! А то с монтенегринским језиком је спрдачина ... Савремени свет признаје и трећи пол, односно одсуство пола, па ће признати и све друго што неко смисли, или измисли, јер се узима право изјашњавања. Марсовац, марсовски језик или црногорски ...