Неколико месеци након светске премијере, дуго очекивани Motorola телефони из фамилије Moto Z појавили се и у Србији. Иако је Motorola сада у власништву компаније Lenovo, на Moto Z телефону нема њихових ознака. Ту је само препознатљив "М" лого и ознака модела телефона, а Леново лого се појављује само приликом стартовања телефона, као splash screen у Андроиду.

Прво што се код Moto Z телефона може примети су његове димензије, али и чињеница да је изузетно танак (око 6 мм). Поседује високо квалитетни AMOLED екран дијагонале 5.5 инча и 2К резолуције. На предњој страни телефона при врху се налазе стандардне ствари (предња камера, звучник, али и блиц), док је при дну смештен скенер отиска прста који служи уместо шифре за откључавање телефона. Изнад екрана налази се "proximity" сензор који служи да када приђемо руком телефону аутоматски на неколико секунди укључи екран и прикаже часовник. Тиме се практично без додира телефона и његовог укључивања може проверити време.

Телефон покреће Quad Core процесор на 1.8 GHz, а поседује 4 ГБ радне меморије. Модел који смо тестирали има 32 ГБ сториџа, који је проширив путем Micro SD картице до читавих 2 ТБ. Иначе, за наше (европско тржиште) предвиђени су модели са једним нано СИМ слотом, док се на неким другим тржиштима продају и модели са два нано СИМ слота (у хибридној варијанти).

Већ поменута предња камера има 5 МП, док задња камера нуди резолуцију од 13 МП и могућност снимања 4К видеа. У овом случају то можемо назвати кит камером, пошто је она променљива.

Moto Z нема излаз за слушалице. Он користи USB Type-C конектор за пуњење, а у пакету се добија и одговарајући конектор преко кога је могуће повезати стандардне слушалице на телефон. Такође, телефон је донекле заштићен нано слојем полимера који спречава мање количине влаге да продру у њега.

Телефон изворно покреће Андроид 6.0.1, а у тренутку тестирања већ је био доступан и Андроид 7.0 (Nougat). Moto Z има могућност надоградње са посебним пакетом такозваних Moto Mods додатака, који представљају најновију иновацију у свету мобилне технологије. Процес повезивања је веома једноставан. Moto Mods додаци савршено приањају уз телефон и не нарушавају постојећи елегантан дизајн телефона. Лако их је заменити кад год је то неопходно, а оно што је такође битно је да су дизајнирани тако да буду компатибилни са свим будућим генерацијама.

Тако рецимо уз Moto Mods додатак корисници више не морају константно да размишљају о пуњењу телефона. Капацитет батерије може бити продужен и до 22 сата уз помоћ специјалног Power Pack додатка. Он ће бити од велике помоћи корисницима који желе да гледају омиљене видео-снимке са пријатељима, разговарају и допусују се, или раде у покрету.

Напредне могућности за фотографије на телефону доступне су уз помоћ Hasselblad True Zoom Moto Mod додатка. Са 10 х оптичким зумом и ксенонским блицем, корисници могу да креирају савршене фотографије јер уз овај апарат осветљење и растојање никада неће бити проблем, а могућност фотографисања у професионалном RAW формату донеће додатну контролу корисницима.

Следећи додатак је JBL SoundBoost систем - преносни звучни систем креиран за инстант прављење забаве. Он долази са два уграђена звучника снаге 3W која омогућују корисницима уживање у стерео музици високог квалитета.

Детаљне карактеристике:

Екран: AMOLED, 5.5 инча, 1440 x 2560 пикселаПроцесор: Qualcomm Snapdragon 820 Quad Core, 1.8 ГХзРАМ: 4 ГБСториџ: Интерни 32 ГБ (постоји верзија и са 64 ГБ), прошириво до 2 ТБ путем Micro SD картице Камера: Задња 13 МП, предња 5 МП (обе са ЛЕД блицом), видео резолуција 4КБатерија: Интегрисана, 2600 мАхОС: Андроид 6.0.1 (постоји надоградња на Андроид 7.0) Конективност: 802.11 а/б/г/н/ац, GPS, Bluetooth, USB Type-C