Из штампача стижу живе ћелије

Сандра Булатовић

недеља, 15. 05. 2016. у 23:06

Из штампача стижу живе ћелије
Све већа примена дигиталне фабрикације и предмета насталих штампом у 3д технологији однедавно и у нашој земљи. Tренутно се ради на помагалу за пацијента који је остао без једне шаке

НОВА ушна шкољка, бешика, срчани залистак и крвни суд. И то - одштампани. У Београду се у "Полихедра" лабораторији управо "црта" протеза која ће једном пацијенту надоместити изгубљену шаку и изаћи ће, такође, из штампача. Свет одавно сагледава могућности 3Д штампе, а сада већ и нешто напредније адитивне производње. У Србији ради тек неколико лабораторија које дигиталне моделе претварају у физичке објекте. Ускоро стиже и први биоштампач из ког ће излазити - живи материјал.

Дигитална фабрикација је процес у коме разне машине, као што су 3Д штампачи, ЦНЦ машине, стругови, дигитални цртеж претварају у предмет. Најчешће пластични и метални, али када је сировина ћелија финални производ су и делови органа.

- У "фаб лабораторијама" људи који нису образовани за тај посао, могу да користе машине и праве ствари које су им потребне - објашњава Ивана Гађански, директор Центра за бионжењеринг БИОИРЦ из Крагујевца, али и један од оснивача компаније "фаб иницијатива". - Радимо на покретању лабораторије у "Петници" и почели смо да правимо учила, моделе ћелија, лабораторијску опрему, пипете и епрувете. Скупљи штампачи могу да штампају у металу. Већ се праве "реп рап" штампачи, они штампају своје делове и нови 3Д штампач. У "фаб - лабу" „Полихендра“ радимо на протези за шаку која би била много финансијски приступачнија.

Центар за биолошки инжењеринг БИОИРЦ у Крагујевцу добија 3Д биоштампач. Модификоваће се за штампање са живим ћелијама.

- Тај материјал ће бити жив - објашњава Ивана Гађански. - У свету се већ штампа кожа, "Лореал" тако тестира своје производе. Још не могу да се штампају велики органи, али може ушна шкољка, крвни суд, бешика, срчани залистак. Професор Ненад Грујовић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу већ штампа биоматеријал и пацијенту је тако уграђена грудна кост. Имамо идеју да покренемо биотехнолошки "фаб-лаб" у Инђији. Тамо бисмо радили на мобилној лабораторији. Такве лабораторије у селима Африке помажу људима и "штампају" им потребне делове. Наш би могао да путује по Србији. Поред "Полихедре", у оснивању су лабораторије у Петници и једна при Архитектонском факултету у Београду.


КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

БЕОГРАД је овог викенда домаћин прве регионалне конференције посвећене дигителној фабрикацији. То је прилика да се људи упознају, повежу и заједно раде.

- Учествоваће многе наше колеге из Америке, Канаде, Хонгконга, Турске и многих европских земаља - каже Ивана Гађански. - У фокусу ће бити коришћење технологија у науци, образовању, роботици, дизајну и архитектури. Посебан сегмент ће бити посвећен покретању бизниса у овим областима, јер је крајњи циљ да се покрене предузетништво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације