БЕОГРАД - Само три дана након што је онлајн сервис за слање новца и плаћање преко интернета Пејпал пустио пробну фазу примања новца за кориснике у Србији, њима је стигао мејл у коме се обавештавају да је та функција обустављена.

Како је Тањугу рекао Зоран Торбица из Центра за развој интернета, Пејпал је на основу изјаве званичника да су усклађени сви закони који омогућавају легалан рад ове компаније, пустио опцију за примање новца.

Међутим, посла само три дана Пејпал је послао мејл корисницима у којима се извињава што мора да обустави ту опцију, навео је Торбица.

"Нажалост закони Србије ипак нису усклађени и не омогућавају да Пејпал легално послује у Србији, односно не омогућавају примање новца и наплату путем Пејпала", објаснио је Торбица и додао да изјава званичника "све је у реду" и даље није јача од важећих закона.

Према његовој оцени, Пејпал је стопирао могућност наплате због Закона о девизном пословању јер он предвиђа да резидент Србије другом резиденту не може да плаћа у другој валути сем у динарима.

"Пејпал у корпи валута има само валуте најјачих светских привреда, што Србија и динар дефинитивно нису", рекао је Торбица и истакао да ако будемо чекали да се динар уведе у корпу Пејпала, то нећемо дочекати никада.

Он је подсетио да је пре десетак дана у Тањугу одржан панел на коме је истакнуто колико је важно микро наплаћивање које Пејпал омогућава као највећи и напознатији сервис.

Овај поступак Пејпала само показује да нам наши закони и даље не омогућавају у пословање у пуном обиму, посебно за фриленсере, самозапослена лица, предузетнике и мале фирме, навео је Торбица.

Он је апеловао на све који знају о чему се ради у овом случају да објасне запосленима у Народној банци Србије и Министарву финансија колико је то важно за Србију у овом моменту.