САН ХОСЕ - Амерички сервис за онлајн продају и аукције, иБеј, најавио је данас издвајање његове филијале за плаћање преко интернета Пејпал у самостално предузеће.

Представљени план, који би требало да буде остварен наредне године, долази након вишемесечних притисака милијардера Карла Ајкана на иБеј и његових тврдњи да одржавање заједнице са Пејпалом обара вредност обе подружнице, преноси агенција Франс прес.

У саопштењу иБеја се наводи да је Управни одбор компаније "закључио да променљиво окружење пружа огромне могућности како за иБеј тако и за Пејпал", као и да ће "раздвајање створити снажнији стратешки фокус и бољу позицију за свако предузеће".

"У заједници која је трајала преко једне деценије, иБеј и Пејпал су међусобно имали користи од тога што су део једне компаније, стварајући значајну вредност за акционаре", изјавио је председник и извршни директор иБеја, Џон Донахју.

"Актуелни акционари иБеја ће у будућем Пејпалу добити акције сразмерне њиховом садашњем уделу", наводи се у саопштењу компаније, и додаје да ће на челу независног Пејпала бити Ден Шулман, који долази из компаније за издавање кредитних картица "Американ експреса".