БЕОГРАД - Глобални Интернет претраживач Гоогле данас је своју насловну страну посветио 130- огодишњици рођења чешког писца јеврејског порекла Франца Кафке (1883-1924), који је писао на немачком.

Рођен је 3. јула 1883. у Прагу, тада Аустро-Угарска, Кафка је похађао немачке школе у Прагу а завршио је правни факултет са докторатом. До 1945. био је непознат, јер за живота готово и није објављивао. Главнину списа, укључујући писма и "Дневнике", публиковао је његов пријатељ Макс Брод, упркос Кафкиним изричитим инструкцијама да буду уништени. Кафкино дело, највећим делом, је приказ апсолутне незаштићености појединца и немоћи појединца у савременом друштву, у којем је човек неретко суочен са потпуно невидљивим и непрепознатљивим силама и мотивима.

Аутор је романа "Процес", "Замак", "Америка" и приповетки "Пресуда", "Преображај", "У кажњеничкој колонији", "Сеоски лекар", "Уметник у гладовању". Извршио је велики утицај на бројне ствараоце, а усвојен је чак термин "кафкијанска атмосфера". Од 2001. године град Праг и Друштво Франца Кафке додељују годишњу награду "хуманистичког карактера за допринос културној, националној, језичној и верској толеранцији".