МОСКВА - Професор теоријске физике Универзитета Сити у Нјујорку Мичио Каку је указао да се до 2030. очекује неколико значајних научних открића, укључујући контактна сочива с приступом Интернету.

На прототипу таквог уређаја ради професор Бабак Парвиз с Универитета Вашингтон, који је за лондонски дневник "Тајмс" појаснио да ће тај уређај моћи да распознаје лица или да аутоматски преводи са страних језика.

Очекује се да ће се до 2030. у слободној продаји појавити "резервни делови" за људски организам.

Већ и сада научна достигнућа омогућавају да се направе хрскавица, кости, кожа, уши, нос, крвни судови, срчани залисци, мокраћна бешика и трахеје.

До тада ће човек, можда овладати и телепатијом.

Парализованима већ и сада уграђују у мозак микросхеме, уз помоћ којих они снагом својих мисли уче да пишу електронска писма , да играју видеоигрице и сурфују Интернетом.

Инжењери компаније "Хонда корпорејшен" су на том принципу створили робота.

"Постоји вероватноћа да ће научници до 2070. успети да оживе изумрле животиње", казао је професор Каку, прогнозирајући каква ће се научна достигнића појавити до 2100. годиње,

До сада је већ дешифрован геном неандерталца, а у научним круговима се говори о перспективама поновног оживљавања тог претка човека.

"Мислим да ће то бити могуће када добијемо инструменте за генетске манипулације. Такви инструменти ће се теоретски појавити пре или касније.

Питање је само да ли је то потребно радити", указао је Роберт Ланза из корпорације "Едвансд сел текнолоджи".

До 2070. се очекује и појава технологија које ће омогућити да се успори старење човека, а до 2100. се могу остварити маштања научника о "материји која се може програмирати", односно мењати облик.

Почетком 22. века појавиће се космички брод који би могао путовати ка звездама, сматрају научници.

До тада ће људска цивилизација однети победу над раком, а очекује се и "стапање човека са роботима".

"До 2100. ће у наш свакодневни живот ући разумни роботи , али ми нећемо бити одвојени од њих, већ ћемо пре сами делимично постати роботи и бити повезани с роботима", прогнозира науцник Родни Брукс с Технолошког института Масачусетс.

До тада ће доћи и до продора у космичком туризму, што је повезано са стварањем космичког лифта.