Асфалт у селу Филипа Вишњића: СРПСКОМ ХОМЕРУ И СПОМЕН КУЋА

Novosti Online/В.Митрић

09. 07. 2020. у 21:37

Асфалт у селу Филипа Вишњића: СРПСКОМ ХОМЕРУ И СПОМЕН КУЋА

Фото: В.Митрић

У Горњој Трнови, код Угљевика, родно село чувеног народног певача, песника и гуслара, Филипа Вишњића, у засеок Малиће, стигао је нови асфалтни пут
У Горњој Трнови, код Угљевика, родно село чувеног народног певача, песника и гуслара, Филипа Вишњића, великог пријатеља и сарадника Вука Караџића у засеок Малиће, стигао је нови асфалтни пут, који је локална власт платила 60 хиљада конвертибилних марака.

Начелник Угљевика, Василије Перић, каже да је завичај „српског Хомера“, сада, скоро сав, кад је реч о друмовима, под асфалтом, „јер локална власт жели, свим срцем, да очува овај део РС, да становништво не „цури“ и да се очеви и дедови радују што им синови и унуци остају на вековним огњиштима“.

- По узору на Вуков Тршић, код Лознице, у Србији, где је подигнута Вукова спомен кућа, имамо план да изградимо реплику родне куће нашег и великана српске духовности и културе, Филипа Вишњића, који је рођен у овим лепотама и красотама.

Перић је, иначе, још као ђак, био познат у завичају као велики зналац епске поезије, посебно оне коју је сачувао од заборава Филип Вишњић.

- Градили смо путеве, изградили водовод, Дом културе, Краљеву чесму, здање подручне Основне школе и радили друге послове у овом дивном селу, вредних и паметних људи, а посебно ћемо да подржимо пољопривреднике, пре свега сточаре. Прелепо је кад се види колико су овдашњи људи везани за своја родна огњишта.

Фото: В.Митрић

Горња Трнова је једна од туристичких дестинација у коју долазе туристи да посете Новакову пећину која се налази на 386 метара надморске висине у којој се скривао један од највећих хајдука, Старина Новак, у време отпора Турском царству.

- Све је више туриста који долазе у ово село, осетно је повећана изградња викендица, али посебно радује што на овом рубном подручју живи 110 домаћинстава, чврто решених да остану у завичају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације