Седница савета министара БиХ није одржана јер није усвојен дневни ред: ХРВАТИ СТОПИРАЛИ ИМЕНОВАЊА ДИРЕКТОРА

Novosti Online/С.М.

четвртак, 09. 07. 2020. у 17:35

Седница савета министара БиХ није одржана јер није усвојен дневни ред: 
ХРВАТИ СТОПИРАЛИ ИМЕНОВАЊА ДИРЕКТОРА

Фото: Д. Поздеровић

Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија рекао је да за четвртак заказана седница Савета министара није одржана јер није дошло до усвајања дневног реда
ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савета министара Зоран Тегелтија рекао је да за четвртак заказана седница Савета министара није одржана јер није дошло до усвајања дневног реда. Он је додао да су против усвајања дневног реда били хрватски министри, тако да ова седница није одржана.

Због неодржавања седнице нису именовани ни носиоци директорских функција на нивоу БиХ, а између осталобез именовања су остали и српски кадрови за директоре Агенције за истрагу и заштиту БиХ и Регулаторне агенције за комуникације БиХ .

- Образложење за негласање за дневни ред, иако до тада није било примедби на тачке дневног реда, јесте да су одређене тачке скинуте на захтев заменика председавајућег Савета министара Бисере Турковић и да је она рекла да неће гласати за неке тачке које се тичу кадровских решења која се односе на кандидате који долазе из реда хрватског народа, рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће нова седница Савета министара бити планирана, те изразио наду да ће неспоразуми који евидентно постоје између ХДЗ БиХ и СДА бити решени.

- Видели сте након недавног састанка страначких лидера у Источном Сарајеву да постоји нека врста несагласности између ове две политичке партије, која се онда преноси на рад Савета министара - рекао је Тегелтија.

Фото: СРНА

Одговарајући на питања новинара шта је било спорно министрима из реда хрватског народа, Тегелтија ја рекао да су најспорнија питања била кадровска решења за која су давно завршене конкурсне процедуре.

- Представници ХДЗ БИХ су се позивали на договор из Источног Сарајева да ће бити именовани сви кадрови за које је завршена редовна конкурсна процедура, али то госпођа Турковић није третирала на тај начин и то је, како су нам рекли, био разлог зашто нису гласали за дневни ред - навео је Тегелтија.

Председавајући Савета министара је додао да је конкретно реч о две позиције - директора "Службеног гласника БиХ" и директора Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова.

ЦИКОТИЋ БЕЗ ИМЕНОВАЊА

На питање да ли је у процедуру упутио предлог за именовања Селме Цикотића за министра безбедности, Тегелтија је рекао да није.

- Договор је био такав да се тај предлог упути у тренутку избора кадрова за које је проведена редовна конкурсна процедура. То је једно са другим повезано и због тога то нисам урадио - истакао је Тегелтија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Prellee

09.07.2020. 18:19

Dobro Tegeltija radi svoj posao, nema jedno može a drugo ne može. Idu svi u prijedlog, ide sve u paketu, a ne samo Bošnjački prijedlog.