У Челебићима на граници Фоче и Пљеваља: Лети се овде окупи по неколико хиљада становника

Р.Миловић

среда, 08. 07. 2020. у 23:20

У Челебићима на граници Фоче и Пљеваља: Лети се овде окупи по неколико хиљада становника
Челебићи су, највећа је месна заједница у општини Фоча,а после Бањалуке, Фоча је територијално највећа општини у Републици Српској
Од Фоче је село Челебићи удаљено око 40 километара. Са десетак засеока која се граниче са Пљевљима, Челебићи су, највећа је месна заједница у општини Фоча,а после Бањалуке, Фоча је територијално највећа општини у Републици Српској. Лети се овде окупи  по неколико хиљада становника, а процењује се да, само у Београду има око  8.000 Челебићана.


- Успели смо уз помоћ „домаће дијаспоре“ прикупити око 100.000 марака за изградњу друштвеног Дома културе са 150 квадрата корисног простора у засеоку Јечмишта, где смо минулог викенда, оградили и сеоско гробље, обухвативши тиме и стећке, овде у народу познате као Грчко гробље. Та инвестиција нас је коштала око 10.000 марака. Кад не можемо због пандемије вируса корона у Грчку, живи, жиови и мртви се окупљамо на заједничком „грчко-челебићком“ гробљу, мало у шали, мало у збиљи-каже за „Новости“ Милија Радовић из Јечменишта, пензионисани матичар у општини Фоча.

Челебиће, као развојну шансу је препознала и локална самоуправа под руководством начелника Радисава Машића.

- Помажемо у границама могућности све активности становника Челебића који постају и окосница развоја сточарства, али и по први пут рударства.У циљу оживљавања живота у Челебићима, овде су мештани обновили Цркву, а у засеоку Ријека и цркву брвнару из 15 века. Са нестрпљењем се чека почетак експлоатације руде олова, бакра и цинка, јер су истраживања у минуле четири године показала издашност у рудном богаству подручја Челебића- каже за „Ноцости Радисам Машић.
                                         

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације