Млада (12) хтела да се уда, од младожењиних тражили и златан “Армани” прстен, а судија одлучио: Нема ни обљубе, ни трговине децом

О. МАТАВУЉ

уторак, 07. 07. 2020. у 10:30

Млада (12) хтела да се уда, од младожењиних тражили и златан “Армани” прстен, а судија одлучио: Нема ни обљубе, ни трговине децом

Алија Аљић, Мехмед Босак и Исмет Босак Фото О. Матавуљ

Пресуда актерима договореног брака између чланова две ромске породице у Бањалуци. Суд се лпозвао на одлуку Апелациони суд у Београду
АЛИЈА Аљић (51), Мехмед Босак (47) и његов син Исмет Босак (19) ослобођени су у Окружном суду у Бањалуци кривице по оптужници за трговину децом, односно обљубу са дететом млађим од 15 година.

Ради се о случају договореног брака између чланова две ромске породице, односно Алићеве 13-годишње ћерке и оптуженог Исмета. Оптужницом Републичког јавног тужилаштва РС очевима младенаца, од којих један има 12, а други 14 деце, на терет је стављена трговина децом, а "младожењи" обљуба малолетне девојчице с којом је имао сексуалне односе.

Пресуду је изрекао председник судског већа Благоје Драгосављевић, наводећи да тужилаштво није доказало наводе оптужнице.

ПРЕГРУБО ПОСМАТРАЊЕ ОБИЧАЈА АЛЕКСАНДАР Јокић, бранилац Алија Аљића, детаље није желео да износи док пресуда не буде правоснажна. - Одбрана је од почетка тврдила да се ради о прегрубом и преооштром посматрању обичаја једне етничке заједнице, који нису драстично другачији од обичаја већинског становништва - рекао је Јокић.

- Алија Аљић и Мехмед Босак ослобађају се кривице да су у кући Алије у Добоју договорили да његова малолетна ћерка за 2.300 КМ ступи у брачну заједницу са Исметом. Такође, Исмет се ослобађа кривице да је малолетницу одвео у Високо и обљубио - рекао је Драгосављевић.

Суђење у овом предмету је, због заштите малолетне жртве, било затворено за јавност, па ни током објаве пресуде Драгосављевић није износио детаљно образложење одлуке.

Цели случај откривен је на основу пријаве коју су полицији упутили чланови Аљићеве породице. Појединци су наводно били незадовољни ценом, па су од Босака тражили да их "дарива" златним прстеном са логом "Армани", и са 500 квадрата земље. Када то нису добили, обратили су се полицији и уследило је хапшење.

Оптужени су се бранили са слободе у којој није уживала само малолетна жртва, будући да је након откривања целог случаја издвојена из породице и смештена у дом. Куриозитет је да је она тврдила да је желела да се уда за Исмета, и да и даље жели да с њим живи.

- Ово је нечувено! Две године је није видео - рекао је Мехмед Босак након пресуде.

Смиљана Бабић Моравац, бранилац Исмета и Мехмеда, каже да је задовољна пресудом. Указала је да се одбрана током поступка позивала на сличан предмет из Србије, где је Апелациони суд у Београду поништио осуђујућу пресуду Вишег суда у Панчеву и оптуженог такође ослободио кривице.

У образложењу се наводило да се ради о неотклоњивој правној заблуди, јер код Рома вреде другачија правила. Та правила, како се наводило, темељена су на традицији и обичајном праву где се радње, које су оптуженом стављене на терет, дозвољене.

Републички тужилац Драгица Глушац није желела да коментарише пресуду, али је најавила да ће уложити жалбу Врховном суду РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације