Корона вирус захватио Бијељину као никада до сада: 21 новозаражених, међу којима и четири здравствена радника

В.Митрић

петак, 03. 07. 2020. у 20:55

Корона вирус захватио Бијељину као никада до сада: 21 новозаражених, међу којима и четири здравствена радника
Специјалиста епидемиологије из Института за јавно здравство Српске Јела Аћимовић истакла је да је Бијељина дужи период бележила стабилну епидемиолошку ситуацију
У бијељинској лабораторији за вирусологију до јутрос је потврђен 21 нови случај заразе вирусом корона, због чега су Бијељину посетили представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство из Бањалуке, истакавши том приликом да се не сме изгубити контрола над епидемиолошком ситуацијом, а да суграђани морају постати дисциплинованији када је реч о ношењу заштитних маски и препорученој физичкој удаљености.

Специјалиста епидемиологије из Института за јавно здравство Српске Јела Аћимовић истакла је да је Бијељина дужи период бележила стабилну епидемиолошку ситуацију, као и да је, и поред најновијих информација о броју заражених, најважније да вирус корона није ушао у здравствени систем.

-Данас смо имали састанке са представницима Дома здравља Бијељина и Болнице „Свети Врачеви“ и закључили смо да је основни или најбржи начин ширења вируса окупљање грађана – на прославама, у затвореним просторима, на спортским манифестацијама, славама, сахранама... свуда где људи не носе маске, не одржавају физичку дистанцу и не поштују друге препоруке. Међутим, морамо да схватимо да сами одлучујемо о свом здрављу. Као што приликом преласка улице водимо рачуна у ком моменту ћемо је прећи, исто тако треба да се понашамо када се штитимо од новог вируса –  поручила је Аћимовићева.
 
Вршилац дужности директора Болнице „Свети Врачеви“ Милица Ловрић каже да је од 21 новозараженог лица, 17 из Бијељине, међу којима и четири здравствена радника.
 
- До сада је у Бијељини заражено седам здравствених радника и све те инфекције догодиле су се ван зграде болнице. Један од лекара борави у Србији на специјализацији, тако да је немогуће у потпуности спречити ширење вируса. Нико од редовних пацијената није заражен, сви су тестирани и ми смо већ од 1. јуна успоставили нормалан протокол рада. У ковид болници имамо 11 пацијената и већина њих има средње тешку клиничу слику, односно упалу плућа – нагласила је Ловрићева.
 
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да је Бијељина у готово четири месеца имала 25 заражених, а сада 17 у једном дану, што говори да су се суграђани опустили у придржавању прописаних мера.

- Бијељина је погранични град, долазе нам људи из Србије и других градова регије, а ево видите шта само једно дружење које се догодило претходних дана може да изазове. Градска управа апелује да се суграђани суздрже од организовања журки, да се поштују правила која су донели лекари, као и радно време локала – поновио је Мићић.
                              
Он је нагласио да Комунална полиција Града Бијељина, након распуштања карантина, има обавезу да прати да ли особе које су позитивне на вирус поштују обавезну кућну изолацију.
 
                     
- То су нови задаци које смо преузели на себе, све са циљем спречавања ширења заразе. Градски штаб за ванредне ситуације неће пооштравати мере, али ћемо значајније радити на спровођењу оних које су до сада усвојене на локалном и републичком нивоу.Честитам здравственим радницима из Бијељине који су већ узели више од 120 узорака од људи који су били у контакту са новозараженима, јер ћемо на тај начин спречити стварање кластера и ширење заразе. Апелујем, поготово на младе да буду одговорни, јер иако већина њих нема симптоме или су тек благи, они могу да пренесу вирус старијима, за које ковид-19 може да буде фаталан – додао је градоначелник Бијељине.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)