У Сребреници и Мостару Срби заједно на изборе!

С. МИШЉЕНОВИЋ

04. 07. 2020. у 07:15

У Сребреници и Мостару Срби заједно на изборе!

ДОГОВОР Састанак код Цвијановићкеве

Састанак код председнице РС, постигнут договор о деловању српских странака
ПОЛИТИЧКЕ партије из Републике Српске заједнички ће наступити на изборима у Сребреници и Мостару, поручила је Жељка Цвијановић, председница РС, након састанка са представницима политичких партија и шефова клубова партија у Представничком дому и Дому народа БиХ.

Она је изјавила да је интерес Српске да удруже снаге и рационално делују када је реч о локалним изборима у Сребреници и поготово Мостару, где се Срби очигледно ни за шта не питају.


Цвијановићева је навела да је заједничка процена учесника састанка да у Сребреници као једном од стратешки важних места, треба да постоји заједнички наступ на изборима.

- Донели смо јасне ставове. У наредних пет до седам дана треба да се обаве разговори на локалном нивоу и ти ће разговори имати подршку свих ових политичких партија, након чега можемо да кренемо у промоцију заједничке кандидатуре - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ово представља својеврстан позив политичким партијама у Српској да седну за сто и да се постигне одговарајући договор.


Што се тиче Мостара, Цвијановићева је нагласила да је ту ситуација нешто другачија, с обзиром на то да су у току одређене припремне активности које се тичу одржавања избора, први пут након много година.


- Изразили смо апсолутно незадовољство положајем српске заједнице у Мостару, али и потребу да се под хитно реши питање конститутивности, стварне, практичне и политичке конститутивности српског народа у појединим кантонима и генерално у Федерацији БиХ - истакла је Цвијановићева.


Председница Српске је додала да ће у контексту предстојећих активности, српским клубовима бити препуштено да обаве додатне консултације за доношење Изборног закона.


- Ту је магловита ситуација када је у питању будућност српске заједнице. Оно што је важно јесте да какво год да буде решење и исход законодавних активности које су пред нама, посебно је важно истаћи да ми желимо заједнички наступ и кад је у питању Град Мостар - рекла је Цвијановићева.


Она је поручила Србима који живе у Мостару да знају да уживају подршку РС, да су партије овде сложне, да разумеју њихову позицију и да ће на сваки могући начин, законодавним и политичким средствима, настојати да обезбеде њихову бољу позицију.


ОДНОС СТРАНАЦА


ЖЕЉКА Цвијановић је нагласила и да је однос страног фактора по питању ове две локалне заједнице некоректан.

- Прво, јер су увек заступали став да у Сребреници начелник мора бити Бошњак, а што се тиче Мостара, ту не показују интерес за положај Срба нити их сматрају релевантним за преговоре, док, рецимо, силну енергију троше кад је реч о положају Бошњака у било којој локалној заједници у РС - рекла је председница РС.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)