Нико задовољан: Тужилаштво тражи веће казне, одбрана слободу за осуђене полицијске инспекторе

NovostiOnline/О.М.

02. 07. 2020. у 13:47

Нико задовољан: Тужилаштво тражи веће казне, одбрана слободу за осуђене полицијске инспекторе

Срђан Радуловић и Огњен Стијак (стоји) Фото О. М.

Срђан Радуловић и Огњен Стијак, бивши инспектори за наркотике ЦЈБ Бањалука који су осуђени на девет, односно пет година и три месеца затвора због организованог криминала и продаје дроге нису су појавили на жалбеном рочишту
Срђан Радуловић и Огњен Стијак, бивши инспектори за наркотике ЦЈБ Бањалука који су осуђени на девет, односно пет година и три месеца затвора због организованог криминала и продаје дроге нису су појавили на жалбеном рочишту у Врховном суду Републике Српске.

Према риечима бранилаца обојица се налазе у иностранству. Радуловић је у карантину у Енглеској, где ради као возач, док Стијак ради у Немачкој због чега одбрана сматра да су "оправдано спречени" да дођу на суд.


Жалбе су ипак изнесене и Републичко тужилаштво је тражило да се првостепена пресуда преиначи и обојици изрекну строжије казне. С друге стране њихови адвокати су тражили ослобађајуће пресуде јер је, како су навели, већ утврђено да су осуђени на основу доказа који су проглашени за незаконите, алудирају на одлуку Уставног суда БиХ који је укинуо правоснажну осуђујућу пресуду.


- Тражимо да им се изрекну строжије појединачне казне, док жалбе одбране сматрамо неоснованим - рекла је Бајић.


Милан Романић, Радуловићев адвокат, сматра да у поновљеном поступку нису исправљене грешке и грубе повреде закона из раније пресуде.


- Уставни суд БиХ, затим и Врховни суд РС укинули су раније пресуде јер је исказ Горана Бошњака био незаконит. Међутим, тај исказ се поново узима као законит. Слична ситуација је и са исказом Славка Ђурића, након скидања службене тајне. Окружни суд није поштовао упутства Врховног суда. Само је покушао да исправи те исказе саслушањем тужиоца и истражиоца који су изјавили да на сведоке није вршен притисак - рекао је Романић.


Указао је да се такви докази, због повреде људских права, не могу узети у обзир и затражио је да се Радуловићу, у недостатку доказа, изрекне ослобађајућа пресуда.


Маринко Бркић, Стијаков адвокат, тврди да је цели процес, који траје од 2013. године, био незаконит. Указао је да у пресуди није донесена одлука о појединачној казни за организовани криминал и трговину дроге што је, како каже, била обавеза суда.


- Истрага је трајала само један дан. Исказ Ђурића је шест месеци био ковертиран и на основу тога су оптужени били у притвору. Нигде нисам видио гору доказну грађу него у овом предмету - истакао је Бркић.


Према првостепеној пресуди Радуловић је био организатор, а Стијак члан криминалне групе која је препродавала дрогу од 2011. до октобра 2013. године. За продају дроге користили су инфраструктуру МУП-а РС, као и дио дроге који би запенили у полицијским акцијама. За њихове потребе хероин је продавао Бошњак, а марихуану Дамир Чудић и Владимир Кесић.ГРЕШКА СУДА


Жалбу је изјавила и Љиља Стијак, мајка оптуженог Огњена, која се суду пожалила да је на рочиште позвана у својству оптуженог, односно као члан криминалне групе.


- Ужасно је да ме сврставате у то - рекла је она, док су судије констатовале да се ради о грешци, те да им је жао што је дошло до такве омашке.


НЕЗАКОНИТИ ИСКАЗИ


Радуловић и Стијак ранијом пресудом су били осуђени 15 година и пет мјесеци затвора, али је пресуду укинуо Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење кориштењем незаконитих доказа. Радило се о исказима њиховог колеге из полиције Славка Ђурића, који пре свједочења није ослобођен чувања службене тајне, те осуђиваног наркодилера Горана Бошњака, којег одбрана уопште није испитала унакрсно, а још је тврдио да је такав исказ дао у страху за свој живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације