У Републици Српској повећава се број оболелих: У Херцеговини жариште короне, за недељу дана 85 новозаражених

Д. ЦУРАЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 19:14

У Републици Српској повећава се број оболелих: У Херцеговини жариште короне, за недељу дана 85 новозаражених

Љубиње кризни штаб Фото Д. Поздеровић

Најтеже у Љубињу и Билећи
У ХЕРЦЕГОВИНИ се повећава број оболелих од вируса корона, због чега је на требињском ковид-одељењу све више пацијената. У протеклих седам дана укупно је регистровано 85 новозаражених лица, а најтежа ситуација је у Љубињу и Билећи, где се из дана у дан повећава број заражених који су повезани са погоном рибе из Стоца, а где ради велики број становника та два града.

Медицинари из Болнице Требиње, једине задравствене установе са ковид-одељењем у том региону, данима улажу надљудске напоре, а због све теже епидемиолошке ситуације Штаб за ванредне ситуације града обратио се Републичком штабу, како би се у борбу са вирусом корона укључиле и остале болнице из региона.

ОБОЛЕЛИ КАДА се говори о оболелима у целој РС, према подацима Института за јавно здравство у 51 општини Српске су регистровани оболели од вируса корона.

- Обратили смо се Републичком штабу за ванредне ситуације и затражили помоћ у смислу да се и болнице у региону Херцеговине укључе и помогну или да нам Министарство помогне. Нема ни говора о томе да ће Требиње престати да прима пацијенте или ће престати да лечи. Наставиће се и даље, али због овакве епидемиолошке слике помоћ нам је потребна јер ови људи без престанка раде већ месецима - нагласио је начелник овог штаба Стеван Бекан.

Први су реаговали из Болнице Невесиње. Директор Велибор Миливојевић потврдио је да ће ставити на располагање све своје капацитете уколико се ситуација искомпликује.

- У сталном контакту смо са требињском болницом. У овом тренутку, немамо плућно и инфективно одељење, али пацијенти ће бити збринути у другим установама. У случају да болнице у окружењу не буду у могућности да смештајно одговоре, болница у Невесињу ће ставити на располагање своје капацитете - рекао је Миливојевић.


У СРПСКОЈ 40 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА

ОД последњег извештаја о епидемиолошкој ситуацији у РС, извршено је тестирање 327 узорака, а нови вирус корона потврђен је код 40 особа, док је једна особа преминула, чиме се број преминулих попео на 125. До сада су у РС потврђена 2.272 случаја вируса корона.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације