Мали Срђан (7) је досањао сан: Хумана дијаспора и Република Српска направили дечаку кућу, спремни за нову хуманитарну акцију (ФОТО)

Нинко ЂУРИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 17:46

Мали Срђан (7) је досањао сан: Хумана дијаспора и Република Српска направили дечаку кућу, спремни за нову хуманитарну акцију (ФОТО)

Фото: Н. Ђурић

У плану да се рука помоћи пружимо и некој другој угроженој породици
У ПРЊАВОРУ је у пуном јеку велика хуманитарна акција „За Срђанову кућу“, у овдашњем селу Шаринци. Људи великог срца подижу дом седмогодишњаку рођеном са здравственим тегобама, који је пре две и по године остао без оца Жељка, а његова мајка Бранка Даничић без супруга и ослонца породице. Тада 30-годишњи каменорезачки радник погинуо је у саобраћајној несрећи, а да невоља буде већа, губитком главе породице ожалошћени су остали у недовршеној кућици, чији је кров дотукла олуја.

Сада је већ извесно да ће Прњаворчани, уз помоћ племенитих људи из овог дела Српске, али и наше дијаспоре, врло брзо исписати нову блиставу страницу хуманости.

Како су „Новости“ писале, а што се потврдило и досадашњом реализацијом акције, срећа је била да је вапај очајне мајке Бранке на друштвеним мрежама допрео до Стефана Кострешевића, као и Славише Малешевића, родом из суседног села Вршани, који живи и ради у Швајцарској. Како су почетком јуна ова двојица, до сада већ доказаних хуманитараца, најавила - нису се зауставили на приоритетној поправци крова и уређењу купатила.

- Седмодневна киша и невреме су омели зидање и спољне радове, али можемо да констатујемо да смо већ урадили и више него што смо планирали. Првенствено захваљујући новцу, материјалу и добробољним радом, многобројним добротворима из земље и иностранства-великог срца за „За Срђанову кућу“ - истиче, за „Новости“ Стефан Кострешевић, координатор акције.

Стефан набраја да су уређене просторије у приземљу, уз дневну и још једну собу, а у купатилу комплетна керамика.

- Стартујемо и са уградњом спољне и унутрашње столарије, бојлера и осталих набављених санитарија, а биће постављени и веш машина и технички апарати. Одмакли смо са зидањем спрата а следи и подизање крова, као и уградња грејања. Већ сада можемо закључити да смо сакупили довољно новца не само да опремимо „Срђанову кућу“, са за њега посебном собом, него чак да руку помоћи пружимо и некој другој угроженој породици - констатује и најављује Кострешевић.

ДОСАЊАН САН О ТЕЛЕВИЗОРУ И КОМПЈУТЕРУ

СРЂАНОВА мајка Бранка, за „Новости“, истиче да подизање и преуређење њихове недовршене кућице у прлеп и простран дом, доживљавају као остврење најлепшег сна.

- Осим сигурног крова, посебне собе, купатила и свега осталог, Срђана и мене посебно радује да је остварио сан да, напокон, добије нов телевизор, да може нормално да прати и онлајн наставу. Добротвори су нам доставили чак три телевизора! А, ту је и посебна радост-компјутер!...-дели радост са својим синчићем Бранка.