Реакције на нови Пословник Народне скупштине РС: Опозиција тврди да се “сахрањује демократија”, владајући да се уводи више реда

Р.С.

уторак, 30. 06. 2020. у 17:11

Реакције на нови Пословник Народне скупштине РС: Опозиција тврди да се “сахрањује демократија”, владајући да се уводи више реда

Фото: СКупштина РС

Смањује се време реплике, кворум, одређује трајање претреса по тачки дневног реда
ПОСЛАНИЦИ Народне скупштине Републике Српске почели су данас расправу о дуго очекиваном предлогу новог Пословника скупштине Српске.

Опозициони посланици оцењују да је нови пословник “сахрана демократије”, док из посланичких клубова који чине владајућу већину, тврде да ће он донети више реда и ефикаснији рад парламента.

Председавајућа Законодавног одбора НСРС Душица Шолаја је указала на праксу у окружењу, те навела да сваки од парламената у окружењу садржи неко од решења које је уврштено у предлог овог Пословника у Републици Српској.

Подвукла је да је циљ унапређење рада и повећање еикасности, те уклањање недостатака у важећем пословнику уз континуирано чување дигинитета ове институције.

Навела је да су сви посланички клубови у неколико наврата добили радни материјал, те имали могућност да доставе сугестије и предлоге.

Председник скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је указао на важност сарадње посланика и руководства парламента.

-Јадна је она скупштина која се ослања само на амандмане, чланове, ако нема разумевања и заједничког циља - истакао је Чубриловић.

Опозиционари, међутим, тврде да се новим пословником уводи диктатура у овај законодавни дом.

-Када истерате демократију из парламента, наћи ћете је на улици - казао је шеф Клуба СДС-а Миладин Станић.

Посланик Небојша Вукановић (СДС) сматра да се у новом пословнику требало лимитирати време за говор гостију у скуштини РС.

Посланик Драшко Станивуковић (ПДП)је изјавио да је ово “потапање последњег бастиона демократије”, те најавио све “демократске видове борбе”.

Неке од новина у новом Пословнику НСРС су да је време за претрес по тачки дневног реда ограничено. Колегијум Народне скупштине утврђује максимално време трајања претреса по тачки дневног реда и распоређује га на клубове посланика и посланичке групе, у оквиру редовне расправе, а сразмерно броју посланика. Такође, смањује се време реплике, кворум и друго.


Коментари (2)

Epikurejci

30.06.2020. 17:20

Skupština nije vlasnistvo ni jedne vlasti. Ona pripada svim prošlim, sadašnjim i budućim poslanicima koji su zahvaljujuci glasovima gradjana dobili pravo i obavezu da ih zastupaju u opstu korist društva koje je iznad svakog pojedinca. Za promene pravila su sve vlasti dužne da konsultuju sve poslanike koji po pravilima treba da posluju i štite interes gradjana od bilo čije samovolje.