Требиње украшено муралима: Милош је осликао историју на зидовима центра источне Херцеговине

Д. Цураћ

уторак, 30. 06. 2020. у 07:49

Требиње украшено муралима: Милош је осликао историју на зидовима центра источне Херцеговине

Фото: Д. Цураћ

МЛАДИ требињски уметник Милош Наранчић није штедео своје време да ослика један од највећих мурала у овом граду и да на њему представи кључне догађаје из богате, славне, али и тешке српске историје
МЛАДИ требињски уметник Милош Наранчић није штедео своје време да ослика један од највећих мурала у овом граду и да на њему представи кључне догађаје из богате, славне, али и тешке српске историје. Зидове једне стамбене зграде, који су до пре 20 дана били прекривени графитима различитог садржаја, сада красе славне личности из српске историје, попут кнеза Лазара, Милоша Обилића и цара Душана.

Свака од целина мурала има своју симболику, а млади уметник, иначе у граду на Требишњици препознатљив по сликању мурала и тетоважа, уз сваку од слика написао је различите стихове. За њихово сликање, како је рекао, користио је илустрације из уџбеника, како би веродостојност била што већа. И њихово званично представљање јавности у себи има симболику - Видовдан, па су многобројни становници насеља Тини видовданско вече искористили да честитају младом уметнику на труду и да са пријатељима поделе фотографије мурала.- Косово и Метохија је темељ српства и везан је за РС, Црну Гору и Србију. Њега не смемо да се одричемо, него му треба посветити што више пажње - рекао је Наранчић.
На једном од делова мурала налазе се и наши савременици, хероји одбране КиМ 1999. године - генерали Божидар Делић, Небојша Павковић и Владимир Лазаревић. Са десне стране тројице генерала написана је клетва цара Лазара, а тамо где је приказано причешће пред Косовски бој, нацртан је Бели анђео из манастира Милешева.

СЕЋАЊЕ НА ГЛОГОВЦА

НАРАНЧИЋ је недавно у Требињу насликао и мурал посвећен глумцу Небојши Глоговцу, ка и један чувеном наставнику физичког васпитања Драгу Зеленовићу Зеленом, којег многобројне генерације Требињаца памте као изузетног човека и педагога, који је цели живот посветио деци.

Коментари (1)

Zemlja

30.06.2020. 09:30

Zašto se više ne piše o ovakvim temama i događajima, lepo je što se setio isvog profesora. To su novosti, koje se izdvajaju od drugih dnevnih novina.