СИЛОВАЊЕ БЕЗ КАЗНЕ: Због напаствовања конобарице био осуђен на четири године затвора

О. МАТАВУЉ

уторак, 30. 06. 2020. у 09:30

СИЛОВАЊЕ БЕЗ КАЗНЕ: Због напаствовања конобарице био осуђен на четири године затвора

Depositphotos

ОКРУЖНИ суд у Добоју ослободио је кривице Предрага Ц. из Петрова по оптужници за продужено кривично дело силовања.
ОКРУЖНИ суд у Добоју ослободио је кривице Предрага Ц. из Петрова по оптужници за продужено кривично дело силовања.

Реч је о телохранитељу многобројних добојских политичара који је због силовања конобарице из Добоја првобитно био осуђен на четири године затвора. Међутим, након уважавања жалбе његове одбране, Врховни суд Републике Српске је ту пресуду укинуо и поступак вратио на ново суђење. У поновљеном поступку Предрагу Ц. је изречена ослобађајућа пресуда.

- Оптужени се ослобађа по две тачке оптужнице за кривично дело силовање, на основу члана 298 тачка В Закона о кривичном поступку РС - саопштио је Окружни суд у Добоју.
У преводу, то значи да је Предраг Ц. ослобођен јер Окружно јавно тужилаштво у Добоју није доказало да је починио кривична дела која су му стављена на терет.

У оптужници се наводи да је он у периоду од марта до јуна 2016. у више наврата силовао жену. Да би је присилио на сексуалне односе упућивао јој је претње смрћу, а претио је и да ће убити чланове њене породице. У страху, жена је наставила да се виђа с њим, што је за последицу имало и њену трудноћу, која је прекинута.

Иначе, жртва је радила као конобарица у једном кафићу у Добоју, где је оптужени свакодневно долазио да пије кафу. Често је знао да остане до завршетка њене смене, након чега би је напаствовао. У оптужници је наведено да је у марту 2016. жртву успео да увуче у аутомобил, након чега ју је силовао. Потом је разним претњама присило да настави да се виђа с њим.

У том периоду наводно се и својим пријатељима хвалио да је у вези са "добром рибом", па је жена од њему блиских људи почела да добија поруке интимног садржаја. Након што више није могла да поднесе претње и притиске, одлучила је да се обрати полицији и пријави цели случај. Телохранитељ је недуго након тога ухапшен. На предлог Тужилаштва суд му је одредио притвор, у којем је провео неколико месеци.

(НЕ)ОСНОВАНО У ПРИТВОРУ?


ПРЕСУДА Окружног суда у Добоју није правоснажна и обе стране у поступку имају право жалбе Врховном суду РС. Уколико се ослобађајућа пресуда потврди, Цвијић ће имати право да све дане проведене у притвору наплати о трошку пореских обвезника.