За уџбенике три милиона КМ: Бесплатне књиге за око 9.400 ученика првог и 9.450 ђака другог разреда

С. М.

уторак, 30. 06. 2020. у 07:34

За уџбенике три милиона КМ: Бесплатне књиге за око 9.400 ученика првог и 9.450 ђака другог разреда

Фото: Д. Поздеровић

Одлука Владе Српске о помоћи ђацима из вишечланих породица у набавци књига
ЗА бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, и ученике од трећег до деветог разреда који су треће и сваке наредно дете у вишечланим породицама, Влада Срске ће за ову годину издвојити три милиона КМ.

Наталија Тривић, министарка просвете и културе РС, навела је да би, према тренутним подацима за школску 2020/21. годину, требало обезбедити уџбенике за око 9.400 ученика првог и 9.450 ученика другог разреда, и 10.275 ученика из породица са троје и више деце.
- За то је потребно око 2,5 милиона КМ, а буџетом је планиран већи износ због ученика победника републичких такмичења. Али с обзиром на новонасталу ситуацију изазвану вирусом корона, та такмичења нису реализована, те не постоји основ да се обезбеде уџбеници за ту категорију ученика - рекла је Тривићева.

Она је додала да има информацију од Савеза општина и градова Српске да ће један број јединица локалне самоуправе обезбедити уџбенике за децу из социјално угрожених породица, а у складу са могућностима.

Када се говори о почетку школске године, министарка Тривић каже да се сви припремају очекујући да ће је ђаци дочекати у школским клупама.

Ресорно министарство сада већ планира активности када је реч о почетку нове школске године, и да се очекује да ће епидемиолошка ситуација дозволити да се одвија редовни наставни процес у школским клупама.

Министарка Тривић је нагласила да, ипак, пре августа неће бити ништа одређено.
- У сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и Институтом за јавно здравство имаћемо тачне податке о томе да ли можемо наставити са редовном наставом - рекла је Тривићева.

САРАДЊА ДВА МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРКА породице и спорта РС Соња Давидовић рекла је да ће као и сваке године потисати са Министарством просвете протокол којим се дефинишу заједничке обавезе када је реч о набавци уџбеника. Она је навела да је буџетом за ову годину за бесплатне уџбенике за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више деце планирано 250.000 КМ.