ШКРЕБИЋ: ИЗБЕГНУТ СЦЕНАРИО ИЗ ИТАЛИЈЕ - Ако се ширење вируса настави СЛЕДЕ ЈОШ репресивније мере

С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 12:00

ШКРЕБИЋ: ИЗБЕГНУТ СЦЕНАРИО ИЗ ИТАЛИЈЕ - Ако се ширење вируса настави СЛЕДЕ ЈОШ репресивније мере

Фото: Д. Поздеровић

Интервју Драгутина Шкребића за "Новости"
У ВРХУНЦУ епидемије ковида 19 инспектори су одрадили лавовски посао на обезбеђењу границе. To je спречило "италијански сценарио", на који наш здравствени систем и економска моћ не би могли да одговоре - каже, у интервјуу за "Новости", в. д. директора Инспектората РС Драгутин Шкребић.

- Сви инспектори су били ангажовани на граници. Издали смо 75.000 решења о изолацији, која су за 24 сата прослеђивана надлежнима. У просеку, то је 1.500 дневно.

Вирус се шири, шта је у фокусу инспекције?

- Сада све највише зависи од самосвести грађана. Самозаштита је најбоља превенција. Ми покушавамо да будемо толерантни. Не кажњавамо, неки нису радили два-три месеца и не треба још инспекција да им шаље казну. До 1. јула идемо са упозорењима, уз максималну толеранцију. Предузаћа сама треба да се организују и инсистирају на поштовању мера које доноси Штаб. Ако не буде ефекта, а вирус се буде ширио, наравно да ћемо посегнути за репресивнијим мерама.

Колико је, током кризе, било отпуштања радника?

- Увек има оних који тешку ситуацију користе за свој џеп. Али нема много пријава по питању отказа. Ту је била и помоћ Владе РС, и реткост је да су владе преузимале уплате пореза и доприноса за оне који нису радили. Саветујемо свима да траже компромисна решења како би преживели и радник и фирма.Дошли сте из реалног сектора, из Уније удружења послодаваца РС, колика је разлика?

- То не поистовећујем. На првом састанку инспекторима сам рекао да знам који су проблеми мојих колега. Има добрих и лоших послодаваца, али и инспектора који каљају углед институције. Припремили смо план да их се решимо, али због короне, он није спроведен. Рекао сам им да их на терену не бије добар глас. Морамо се ослободити људи који неквалитетно раде или, не дај боже, "рекетирају", као што се прича.

Утисак је да се људи боје да пријаве злоупотребе?

- Љут сам на оне који около причају, а када треба дати изјаве званичним органима онда се не деси ништа. Пријаве не чекамо, сами ћемо радити на откривању тога.

Приоритет је сузбијање рада на црно, како напредујете?

- Већина планираних активности је због короне обустављена. Ако инспекција ради свој посао и спречи нелојалну конкуренцију, и послодавци то поздрављају. Са Пореском управом смо се договорили да заједничким инспекцијама рад на црно сведемо на минимум. Да људе из једног региона шаљемо у други да раде контроле, да нема повлашћених.ОЧЕКУЈЕМО ПОДРШКУ СНСД

СП је објавио вашу кандидатуру за начелника Теслића, очекујете ли подршку СНСД?


- То је логично, јер је њихов кандидат 2016. доживео жесток пораз, па опет на референдуму за опозив начелника, док СП има најбољи резултат у Теслићу. Актуелни начелник и председник теслићког СНСД изазвали су лоше односе међу љидима. То стање је неодрживо. Време је за промене. Како је СП у коалицији са СНСД на републичком нивоу, желим договор с врхом те странке.

ДОБРЕ НАМЕРЕ

НАПУСТИЋЕТЕ Инспекторат ако добијете изборе у Теслићу?


- Да! То сам прихватио стицајем околности на одређени период. Заједно с људима из других странака, покушаћу да направим јединство за добробит Теслића. Општина годинама стагнира, а има предуслове да буде једна од развијенијих.