Влада РС за бесплатне уџбенике издваја три милиона КМ

Novosti Online / С.М.

понедељак, 29. 06. 2020. у 22:54

Влада РС за бесплатне уџбенике издваја три милиона КМ

Илустрација / Фото Д. Поздеровић

За бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, те ученике од трећег до деветог разреда који су треће и сваке наредно дете у вишечланим породицама Влада Срске ће за ову годину издвојити три милиона КМ
За бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, те ученике од трећег до деветог разреда који су треће и сваке наредно дете у вишечланим породицама Влада Срске ће за ову годину издвојити три милиона КМ.


Министар просвете и културе РС Наталија Тривић навела је да би, према тренутним подацима за школску 2020/21. годину, требало обезбедити уџбенике за око 9.400 ученика првог и 9.450 ученика другог разреда, те 10.275 ученика из породица са троје и више деце.


- За то је потребно око 2,5 милиона КМ, а буџетом је планиран већи износ због ученика победника републичких такмичења. Али, али с обзором на новонасталу ситуацију изазвану вирусом корона, та такмичења нису реализована, те не постоји основ да се обезбиједе уџбеници за ову категорију ученика. Надамо да ће се ситуација стабилизовати, рекла је Тривићева.


Она је додала да има информацију од Савеза општина и градова Српске да ће један број јединица локалне самоуправе обезбедити уџбенике за децу из социјално угрожених породица, а у складу са могућностима.


Министар породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић рекла је да сваке године два ресорна министартсва потписују протокол којим се дефинишу заједничке обавезе када је реч о набавци уџбеника.


- Циљ пројекта је да се помогне родитељима, али и награде одлични ученици да бисмо их мотивисали да постижу још боље резултате, рекла је Давидовићева.


Прочитајте још: РС: Планирају бесплатно предшколско


Она је навела да је буџетом за ову годину за бесплатне уџбенике за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више деце планирано 250.000 КМ.


Она је подсетила да ресорно министарство од 2007. године реализује пројекат обзбеђивања бесплатних уџбеника за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више деце, те је до сада за више од 18.700 комплета уџбеника издвојено 2.250.000 КМ.