У последња 24 сата у Републици Српској је регистрован 31 нови случај вируса корона, а тестирано је укупно 211узорака. Укупно је до сада у Српској регистровано 2.232 случајева Цовид - 19, а тестирано је преко 36.000 узорака.


У болницама у Републици Српској хоспитализоване су 133 особе .


Највише нових случајева су у вези са једном фабриком у требињској регији, речено је данас на конференцији за новинаре надлежних у Институту за јавно здравство РС.


- Од нових случајева, 20 новозаражених је везано за једну компанију. Зато је битно да се стриктно поштују мере у пословним субјектима. У јуну нам се неколико пута дешавају епидемије у пословним субјектима - рекла је докторка Јела Аћимовић.


Она је навела да су међу оболелима у јуну, већина били контакти већ познатих позитивних случајева, што указује такође на непоштовање одређених препоручених мера.


- На то нам указује начин трансмисије - казала је Аћимовић.

В.Д. директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић је истакао да се уочава да је у локалним заједницама где је дошло до непридржавања мера, дошло и до погоршања епидемиолошке ситуације.


Институт за јавно здравтво РС предложио је данас Републичком штабу за ванредне ситуације и Министарству здравља РС да се распусте републички карантини, јер новозаражене особе имају углавном благе симптоме.


-Велики је број случајева оних са блажом клиничком сликом, па је предложено да се постепено распуштају републички карантини у складу са проценама, те да се те особе шаљу у кућну изолацију. Такође, сви новооткривени случајеви треба да се процене - казао је Зељковић.


Прочитајте још: Све мере на снази до 6. јула: Пораст броја заражених у РС


Он је најавио и нове препоруке, а који се односе на климатизацију.


-Свесни смо да неки раде у тешким условима. Имамо разна искуства гдје је дошло до ширења заразе кретањем ваздуха. Опрезни смо када су у питању клима уређаји, како бисмо смањили ризик. Знамо да многи раде у тешким условима, због немогућности употребе климе, зато припремамо нови документ са препорукама - рекао је Зељковић.

Подсетио је да су све актуелне мере на снази до 6. јула, а да ће се до тада ситуација анализирати и одлучити о даљим препорукама, по питању јавних окупљања, свадби, сахрана и другог.


Зељковић је подвукао и да остаје на снази препорука да се маске носе и на отвореном простору.