Празник који шаље бројне поруке о херојству српског народа: Обележена крсна слава Војске РС

Novosti online / С. М.

недеља, 28. 06. 2020. у 15:11

Празник који шаље бројне поруке о херојству српског народа: Обележена крсна слава Војске РС

Полагање венаца у Требињу / Фото СРНА

Широм Српске обележен Видовдан - крсна слава Војске РС. Миломир Савчић, председник Борачке организације: Никада не заборављамо херојство и јунаштво својих сународника који дају живот за слободу

Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је Видовдан празник који шаље бројне поруке о херојству, слободи и слози српског народа.

- Видовдан нам шаље поруку у лику Милоша Обилића да Срби никада не заборављају херојство и јунаштво својих сународника који животе дају за слободу српског народа, рекао је Савчић новинарима у Требињу где је одржана централна прослава крсне славе ВРС.

Он је поручио да је Видовдан данас један од најзначајнијих датума у српској историји.

Председник РС, Жељка Цвијановић,честитала је крсну славу и истакла да су овим окупљањем у Требињу показали јединство, да поштују важне датуме из прошлости и да су загледани у све оно што треба да се ради у будућности.

Радован Вишковић,премијер РС, истакао је да Срби никада у својој историји нису били освајачка војска већ да су бранили своја огњишта, породице, традицију, државу, а то чине и данас.

Он је додао да о томе свакодневно треба да воде рачуна они који представљају институције РС, као и да сваки дан да јачају Српску, те да нико, на било којој позицији, ниједног момента не сме било шта да уради што би било на њену штету.

Он је напоменуо да се не сме дозволити да се било шта заборави од онога што је херојски рађено у протеклим годинама, а поготово задњи одбрамбено-отаџбински рат.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић подсетио је да српски народ никада није био за рат, али да се увек одлучно супротстављао сваком ко је покушавао да угрози његов опстанак.

-Тако је данас – нисмо за рат, али јесмо за слободу. За слободу смо спремни да жртвујемо и свој живо, истакао је Ћурић и додао да се свих жртава треба сећати не само данас него и током целе године.

У Требињу је данас централна прослава Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Обиљежавање крсне славе Војске Републике Српске почело је јутрос Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу коју је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Прослави крсне славе Војске Републике Српске у Требињу присуствовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, руководство града Требиња и других организација.

Коментари (1)

Empirija

29.06.2020. 22:44

A dqan pobede..??!! Imaju li dan pobede? Tolike datume i slave obeležavaju, a dan pobede nikad.