ПРИСУСТВО Милорада Додика, српског члана ПБиХ на Паради победе у Москви, и то на позив председника Русије Владимира Путина, јасан је доказ да Русија рачуна озбиљно на Републику Српску и да сарадња две земље иде само узлазном путањом, кажу саговорници "Новости".

- Додик је добио велику част у Москви. Русија дефинитивно рачуна на РС као партнера, а опет наравно у оквирима званичне политике где Русије подржава и Дејтонски споразум - каже Милош Шолаја, директор бањалучког Центра за међународне односе.

Он истиче да је посебно занимљиво и време када је Додик позван у Русију и да је то на један од најважнијих датума у историји те велике силе, а то је обележавање Дана победе над фашизмом.

- Истовремено председник Владимир Путин је поручио том приликом да је Русија део Европе и да се не може без ње. да се Русија враћа на снажније позиције - истиче Шолаја.

Он каже да добри односи РС са Русијом истовремено могу да буду мост сарадње целе БиХ са Русијом.

- Русија је учесник аранжамана решавања кризе у БиХ и то се не сме заборавити - поручио је Шолаја и додао да се са друге стране из Сарајева окрећу Пакистану и неким нелегалним радњама чиме само погоршавају положај БиХ у очима Европе.

Жељко Будимир, професор међународних односа, каже да је одлазак председника Додика у Русију наставак добре сарадње Москве и Бањалуке који траје од раније.

- Ово је највиши облик сарадње и велико признање српском народу с обе стране Дрине за учешће у Другом светском рату и бирању праве стране - истиче Будимир.

Он каже да Москва још једном показује да наставља дипломатску подршку Дејтонском спразуму али и да ради на очувању РС. Поред тога, како каже Будимир, из Русије су стигле поруке о јачању економских и културних веза између две земље.

- Русија је данас једини заступник РС у међународној политици. Најјачи ослонац РС, када се говори о Русији, јесте управо дипломатска снага Москве и спречавање свих оних лоших ствари које желе да прогурају политичко Сарајево и Запад кроз међународне институције попут СБ УН. Ту је улога Русије веома јака и РС ће имати све бољи однос са Москвом - поручио је професор Будимир.СВАКО ГЛЕДА СВОЈУ ПОЗИЦИЈУ

РАЈКО Васић, члан ГО СНСД, каже да је БиХ вештачка творевина Запада која треба да послужи спречавању Русије да се врати на Балкан у свом некадашњем светлу.

- Рок трајања БиХ биће док буде актуелан борба Запада против Русије. Ако Запад сломи Србију и БиХ нема више никакав значај, а ако Русија привуче Србију, БиХ такође неће имати никакав значај. Тако сада у БиХ свако гледа своју позицију и тражи своје савезнике. Срби гледају према Русији, Сарајево тражи савезнике у Пакистану, а Хрвати у Ватикану - истиче Васић.