Све мере на снази до 6. јула: Пораст броја заражених у РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 06. 2020. у 06:34

Све мере на снази до 6. јула: Пораст броја заражених у РС

Маске обавезне Фото Д. Поздеровић

Републички штаб за ванредне ситуације о епидемиолошкој ситуацији у Српској. Шеранић: Обавезни ношење маски, дезинфекција, као и одржавање дистанце

СВЕ мере које су на снази у Републици Српској у борби против вируса корона остају и даље и оне ће се спроводити до 6. јула. У те мере спадају ношење заштитне маске, држање физичке дистанце, прање руку и дезинфекција простора у којима боравимо, ограничење рада свих пословних објеката у РС до 23 часа и забрана окупљања више од 50 људи - поручио је јуче Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, након седнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он каже да је оваква одлука донета јер је у РС у последњих седам дана погоршана епидемиолошка слика и дошло је до пораста броја заражених.

Према речима министра, до 10 одсто новозаражених су они који су се са симпотомима јавили у здравствене установе, где се онда утврђује како су се заразили, а за све остале заражене већ се зна како су се заразили.

- Окупљања, углавном породична, најчешћа су жаришта вируса. Имали смо потврде и о случајевима људи који су путовали и тако дошли у ситуацију да се заразе и потом пренесу заразу на своје укућане. Поједина жаришта су и радна места у РС, и зато апелујемо да се спроводе мере које су прописане. Већина заражених у прошлој седмици је млађе и средње животне доби. Много мање је старијих од 65 година - рекао је Шеранић.

Ресорни министар каже и да је примећено да је повећано кретање грађана, јер су отворене границе.

- Имамо и опуштање свих нас у заједници, када је у питању поштовање мера - додао је министар.

Истакао је да су свесни тога да је све то и досадило грађанима.

- Али морамо задржати одговорно понашање. Физичка дистанца, ношење маске и прање руку једини су алати које имамо у борби против вируса, јер вакцине још нема - нагласио је Шеранић.

Министар Шеранић се осврнуо и на годишње одморе и поручио да, што се тиче препорука за коришћење одмора, остаје она за физичку дистанцу, која је најподеснија у таквим ситуацијама.

- Допустили смо индивидуалне спортове, али масовна окупљања су и даље под забраном, у смислу обављања професионалних спортских активности - прецизирао је Шеранић.

Штаб за ванредне ситуације града Бањалука јуче је због погоршања епидемиолошке ситуације на подручју града донео одлуку о забрани посета домовима за стара лица.

- Циљ те мере је да буде спречено уношење вируса корона у те установе - рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, наводећи да је ситуација таква да не изискује увођење радикалнијих мера.

РЕДУКОВАН ПРЕВОЗ

ИГОР Радојичић је нагласио да ће у случају појаве вируса корона предшколске установе које раде смањеним капацитетом бити затворене, а просторије дезинфиковане.

Градоначелник Бањалуке је рекао да је на снази летњи, редуковани ред вожње градског превоза, за који и даље важи поштовање прописаних мера заштите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације