Акција “Коридор” одредила обрисе Републике Српске! Обележена 28. годишњица најхуманије битке ВРС у протеклом отаџбинском рату

С. Мишљеновић - В. Благојевић

понедељак, 22. 06. 2020. у 07:15

Акција “Коридор” одредила обрисе Републике Српске! Обележена 28. годишњица најхуманије битке ВРС у протеклом отаџбинском рату

Додик на обележавању годишњице / Фото В. Благојевић

Додик: Чак ни смрт 12 беба није пробудила савест оних који одлучују на нивоу УН. У овој операцији погинуло је 879 припадника војске и полиције Српске
ПРОБОЈ Kоридора и спајање Републике Српске са Србијом била је једна од најхуманијих битака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на реку Саву на простору Брода.

Датум када је реализована операција "Коридор" у историји српског народа сврстава се у најважније догађаје националног ослобођења, поручио је јуче српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на Дугој Њиви код Модриче где је свечано обележена 28. годишњица једне од највећих и најуспешнијих акција Војске РС.


- То је датум који је дефинисао национално ослобођење и државне обрисе Републике Српске. Коридор је интегрисао и објединио западни и источни део Српске и никад није био прекинут током рата, иако су постојали бројни атаци да се прекине та жила куцавица која је повезивала делове Српске са Србијом - изјавио је Додик.


Он је нагласио да је веома важно да се Срби окупљају у Дугој Њиви и подсећају на храбру одлуку о пробијању Kоридора, коју је у условима међународних санкција донело тадашње политичко руководство РС и Војске РС.


- Тада је постојала забрана летова и немогућност да се за бебе у Бањалуци допреми кисеоник који им је значио живот. Чак ни смрт 12 беба није пробудила савест великих који одлучују о томе на нивоу УН. И једина логика је била да се пробије Kоридор живота и интегришу поменути простори - рекао је Додик.


Полагање венаца у Дугој Њиви Фото В. Благојевић


Додик је навео да коридор, терминолошки, значи пролазак кроз туђу територију, али ово је српска територија, па само симболично остаје назив Kоридор.


- Дакле, ово је интегрални део Српске и захвалност иде свим учесницима и планерима ове акције, без које које можда не би било ни Српске - истакао је Додик.


Поновио је да акцију пробијања Kоридора и даље и што више треба обележавати код православног манастира у Дугој Њиви, где ће бити велики конак и место доласка младих генерација.


Српски члан ПБиХ посебно је захавалио свима који сваке године долазе из Добоја пешке на дан обележавања пробоја Коридора, чиме, како је истакао симболично одају признање страдалим српским борцима у овој великој акцији.


Око 200 младих из Осјечана јуче је у "Маршу мира" дошло на обележавање акције "Коридор", а марш су посветили сећању на умрлих 12 беба.


Марш мира Фото В. Благојевић


У операцији "Коридор" погинуло је 879 припадника Војске и полиције Српске и припадника јединица САО Крајине док су припадници ХВО и Хрватске војске имали 1.261 погинулог.


ФИЛМ О ПРОБОЈУ СРПСКЕ ВОЈСКЕ


О ПРОБОЈУ Kоридора снима се и документарно-играни филм "Коридор" у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Републике Српске, Војнофилмског центра "Застава филм", односно Министарства одбране Србије. Радња филма започиње преласком хрватске војске преко Саве, а онда се приказује оно што је уследило, формирање логора, страдање Срба у Оџаку, Дервенти и погибија 32 војника из Војне поште Врање.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације