Институције РС спремне да прискоче у помоћ и граничној полицији БиХ: Не толеришемо задржавање миграната на нашој територији

С. МИШЉЕНОВИЋ

субота, 20. 06. 2020. у 11:44

Институције РС спремне да прискоче у помоћ и граничној полицији БиХ: Не толеришемо задржавање миграната на нашој територији

Полиција хапси мигранте Д. Поздеровић

Ћеранић: Решавање проблема доласка иностраних грађана кочи СДА
ХАПШЕЊЕ 18 миграната код Лакаташа показало је да након неколико месеци затишја мигранти поново долазе у већем броју у БиХ. Република Српска неће допустити да се мигранти задржавају на њеној теритирији. Сви мигранти пронађени на територији РС биће одмах пребачени Служби за послове са странцима БиХ. Због ефикасније борбе против миграната, РС ће упутити и додатне полицијске снаге, како би помогле колегама из Граничне полиције БиХ у заштити границе од уласка миграната. Проблем миграната у БиХ је засада нерешив јер СДА не жели да овај проблем добије епилог на нивоу БиХ, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука из Бањалуке.

Он каже да остаје проблем нивоа БиХ где СДА није хтела да подржи сада већ бившег министра безбедности БиХ Фахрудина Радончића у борби са мигрантима и његову иницијативу да се мигранти врате у земље одакле долазе.

- Велики део бошњачког корпуса не жели мигранте у БиХ, али засада, због СДА, они остају у камповима направљеним на подручју Федерације БиХ - истиче Ћеранић.

Према његовим речима, МУП РС је веома ефикасан у борби против миграната и ту је све јасно.

- Кампови и задржавање миграната на подручју РС неће бити толерисани - истиче Ћеранић.

С друге стране, председавајући Координационом телу за праћење кретања миграната преко територије РС и директор Полиције РС Дарко Ћулум изјавио је да се сваког дана евидентира између 150 и 200 миграната.

- Они су у транзиту. Нисмо имали већих проблема све до инцидента у Лакташима, када је мигрант потегао пиштољ на нашег полицајца који је, с друге стране, реаговао како треба - рекао је Ћулум.

Он је позвао грађане да сарађују са полицијом и да дојављују када угледају мигранте.

- Полиција ће увек реаговати на њихове дојаве, јер је и нама битно да пропратимо мигранте на територији РС и да све буде безбедно на подручју Српске - навео је он, и додао да се поштује закључак Владе да нема задржавања нити смештаја миграната на територији РС.


АНГАЖОВАНА 52 ПРИПАДНИКА МУП РС

КАО испомоћ Граничној полицији БиХ ангажована су 52 припадника МУП РС, а издвојиће се још до 30 да би се појачале критичне зоне на граници, посебно у рејону Зворника и Фоче.

- Са Србијом и Црном Гором имамо око 650 километара границе. Тешко је то заштитити, а има и много илегалних граничних прелаза - појаснио је Ћулум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације