Србима по 14 година робије! Грађани Мркоњић Града не прихватају последњу пресуду Суда БиХ

С. МИШЉЕНОВИћ

среда, 17. 06. 2020. у 06:34

Србима по 14 година робије! Грађани Мркоњић Града не прихватају последњу пресуду Суда БиХ

Руководство БО Мркоњић Града Фото БОРС

Скандалозна пресуда суда БиХ бившим војницима Војске Српске. Чигоја, Тодић и Бошкић осуђени на основу унапред спремне изјаве сведока

ГРАЂАНИ Мркоњић Града, бивши војници Војске РС не прихватају последњу пресуду Суда БиХ, а према којој су некадашњи припадници ВРС Бранко Чигоја, Жељко Тодић и Саша Бошкић из Мркоњић Града осуђени на по 14 година затвора за наводни злочин над цивилима у Оборцима, код Доњег Вакуфа. Бивши саборци поменуте тројице, као и руководство Мркоњић Града поручује да је ова срамотна пресуда донета на основу неутемељених сведочења и сведочења под притиском. За пресуду кажу да је још једна у низу којом се само Срби желе показати као злочинци, тврди председник БО Мркоњић Град Милан Стеванић.

Стеванић каже да је борачка организација незадовољна пресудом која показује да је Суд БиХ селективан и ревносан када је у питању осуђивање Срба.

- Према нашим сазнањима, Суд је донео одлуку на основу сведочења два сведока која су јавно у судници изјавили да су им тужиоци и инспектори под притиском понудили срочену изјаву коју су они прихватили и на основу сведочења једног наводно преживелог који је видео-линком препознао неког од тих наших сабораца - каже Стеванић.

Он је додао да су у БО спремни да у наредном периоду дођу до документације која ће јасно показати да је ту било притиска на сведоке, и да ти сведоци нису посведочили да је неко од ове тројице починио тај злочин.

Председник Председништва БО Мркоњић Град Душко Милетић рекао је да је став те организације да не брани лица која су починила злочин, него да тражи правду и да се тачно утврди ко је то урадио.

- Према нашим сазнањима, очито је да овде није утврђено да су ова три лица починила злочин. Пресуда није утемељена на чињеницама јер је заснована на првобитним изјавама двојице сведока које су јавно на суђењу у Сарајеву оповргнуте од тих лица - навео је Милетић.

Он је напоменуо да се јасно може доћи до закључка да је Суд БиХ експедитиван само када се суди Србима.

ГУБИТАК ПОВЕРЕЊА У СУДОВЕ

ПРЕДСЕДНИК СО Мркоњић Град Миленко Милекић каже да због оваквих пресуда Срби губе поверење у међународне и домаће судове. Он је подсетио да се 1995. у Мркоњић Граду десио стравичан злочин и да је само у масовној гробници у православном гробљу пронађено 181 тело зверски убијених Срба и да за те злочине још нико није одговарао,.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Алекса

17.06.2020. 10:42

Срамота свих који неће да бране ове људе на одговарајући начин.Чекајте да нас све похапсе.

Jelisija76

17.06.2020. 13:20

Uvijek isto, tresla se goes, rodio se mis. Prica, prica I na time se stand, a basic borci trunu u zatvoru FBiH. Koliko Jos? Zasto se be bojkotuju Tuzilastvo I Did BiH?