Министaрка просвете и културе РС: Образовни систем Српске спреман за ИНОВАЦИЈУ

Novosti Online / С.М.

недеља, 14. 06. 2020. у 16:26

Министaрка просвете и културе РС: Образовни систем Српске спреман за ИНОВАЦИЈУ

Наталија Тривић - фото Влада РС

Република Српска је доказала да има образовни систем спреман за иновације, што потврђује успешан завршетак школске године у условима изазваним вирусом корона, изјавила је министар просвете и културе Наталија Тривић
Република Српска је доказала да има образовни систем спреман за иновације, што потврђује успешан завршетак школске године у условима изазваним вирусом корона, изјавила је министар просвете и културе Наталија Тривић.


- Српска је показала да је спремна на све изазове у области образовања и већ наредне седмице упућујемо у скупштинску процедуру три законска решења за три нивоа образовања, који ће нам отворити могућност да уводимо иновације већ од наредне школске године, најавила је Тривићева.


Она је подсетила да су Министарство просвете и културе, Педагошки завод и Јавни сервис РРС веома брзо реаговали при појави вируса у Српској и успоставили наставу на даљину, која је задовољила све потребне критеријуме.


- Успешно смо савладали веома изазован период. Био је ангажован огроман број просвјетних радника на извођењу наставе путем РТРС, а сви остали учитељи и наставницу били су укључени у наставу на даљину и у свакодневној комуникацији са ученицима, рекла је Тривићева за Срну.


Она је додала да је школска година завршена успешно, првенствено у интересу ученика и њиховог здравља, али и по томе што је настава приведена крају, без чега би Српска била у позицији да поништи школску годину.


- То смо избегли одлуком да покренемо наставу на даљину, истакла је Тривићева.


Тривићева је додала да је рано за прогнозе како ће изгледати почетак нове школске године и да ли ће се вирус враћати у већем обиму, али је изразила наду да ће ученици 1. септембра сести у школске клупе.


Према њеним речима, сва три нивоа образовања у септембру очекују бројне новине. Када је реч о основном васпитању и образовању, Тривићева је напоменула да Републички педагошки завод интензивно ради на иновацијама наставних планова и програма, те да ће од 1. септембра имати завршену дигиталну платформу за одвијање наставе кроз употребу нових технологија.


- С тим могућностима покренућемо нови облик интерактивне наставе која ће се одвијати у самој учионици. То значи да ћемо имати комбинацију традиционалног начина учења и социјализације у учионици, али и да ћемо у самом процесу извођења наставе примењивати нове методе интерактивности ученика уз примјену нових технологија, навела је Тривићева.


Прочитајте још: Министар просвете Наталија Тривић: Ове године експериментална, а наредне обавезна мала матура


Водиће се рачуна, нагласила је, да деца квалитетно проведу време у учионици да би их што више растеретили од задаће када дођу кући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације