ПОЛА године након што су се Душко Стојановић (46) и његова двојица синова, десетогодишњи Драган и годину дана млађи Дарио, скућили, посетили смо њихов нови дом у насељу Шешлије, 19 километара удаљеном од Добоја. Прича о овој породици привукла је пажњу јавности када је децу напустила мајка, а бригу о њима преузео отац, који нема једну руку и једно око. Несрећним случајем је током рата активирао бомбу и остао тешки инвалид, али му је инвалиднина укинута због саморањавања и од тада прима само 90 марака накнаде за помоћ другог лица.

Ратног избеглицу из Гостовића код Завидовића смо затекли испред куће, коју су купили новцем из буџетске резерве Владе РС и Града Добоја, са старијим сином у припреми огрева за зиму, док је млађи обављао друге лакше кућне послове.

- Одлуком о суфинансирању додељено ми је 30.000 марака, од чега је премијер Вишковић уплатио 20.000 за кућу купљену од човека који живи у иностранству. Градске власти још нису дозначиле свој део, а како кућу треба темељно реновирати, та средства чекам како бих променио кров и омалтерисао је споља - рекао је Стојановић.

За ових шест месеци је ипак доста урадио на унутрашњем уређењу куће, па чак започео и изградњу помоћног објекта, у који планира да смести два своја коња, који му уз моторну пилу доносе једине приходе за прехрањивање породице.

- Од јула имам и дечји додатак и 200 марака од Центра за социјални рад као самохрани отац, али је то недовољно за живот. Драган и Дарио путују у шест километара удаљену школу у Мајевац, трудим се да им обезбедим основно, али се и они труде да ми помогну око бриге за коње и лакше послове унутар и око куће - каже пожртвовани отац.

У објекту који је започео Душко машта да направи и део за тов телади или свиња, како би дечацима обезбедио преспективу, да не буду социјални случајеви и како би им дао наду за пристојан живот.

АМПУТИРЦИ

ДВА пакета са храном, као помоћ у санирању последица пандемије, породици Стојановић уручио је Зоран Панић из добојске Организације ампутираца УДАС.

- Средства за набавку обезбедио је ИТФ из Словеније и Републике Кореје. Настојаћемо да Душка укључимо у програм професионалне рехабилитације на нивоу РС и помогнемо око набавке животиња за тов, за што нам се он обратио - каже Панић.

ЗАХВАЛАН ДОДИКУ

ЗА уређење унутрашњости куће и градњу помоћног објекта, Стојановић каже да је захвалан српском члану председништва БиХ Милораду Додику, који му је послао 10.000 марака као личну помоћ, када је чуо за причу о борби ове породице за нормалан живот.