Модрича, 05.06.2020.- Након што је у четвртак потврђено да су 23 раднице фабрике обуће Алфа заражене вирусом корона од 60 тестираних, из Института за јавно здравство Српске је јутрос потврђено да је још 5 радница заражено (4 из Модриче и једна из Вукосавља).Према речима власника фабрике Илије Јевтића заразу у фабрику је донела радница које је била у Србији на сахрани.


- Та радница је била у Србији на сахрани и по повратку у Модричу радила је два дана, добила је симптоме и остала кући. Погон шивања „Хегли“ у коме је радила броји 40 људи које смо одмах послали у изолацију чим смо сазнали да је заражена. Још један радница дошла је заражена из Добоја. Сад су се појављују бројне, шпекулације, међутим морам рећи да ми је задравље радника најбитније и да сам ја фабрику затворио да даљњег а не само 14 дан као сам добио у неком папиру - наглашава Јевтић и додаје:


-Ова три месеца пандемије придржавали смо се свих мера, редовно дезинфиковали просторије, мерили температуру радницима, носили су маске али вирус је ипак ушао у фирму.Волио бих да што хитније буде тестирано и преосталих 390 радника. – каже власник фабрике.Свестан је први човјек фабрике Алфа да је ситација изузетно озбиљна и да нема места опуштању па апелује на поштовање заштиних мера.


- Невероватно је да су јуче наши радници седели по кафићима без потребне заштите иако им је све написано, не ћувајући ни себе ни друге људе. Имам фотографије радника како седе по кафићима.- каже Јевтић.


Одмах је у фабрици извршена детаљна дезинфекција свих погона, машина и просторија. Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић каже да је данас је тестирано још 50 радница из ове фабрике.


Прочитајте још: Фабрика обуће Алфа ново ЖАРИШТЕ КОРОНЕ у Модричи


- Свих 28 заражених од јуче и данас смештено је у карантин у добојском Ђачком дому.Тренутно у нашој епидемилошкој служби ради више од 10 радника који активно раде у двије смене, обављају појачану дезинфекцију. Имамо појачано тестирање које ће бојим се довести до већег броја заражених. До сада је у Модричи заражена 61 особа од почетка пандемије – наглашава Стефановић.