Председништво ДНС једногласно је закључило да није постојао ниједан разлог за смену министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић.

Из ДНС истичу да је Решићева одлично радила свој посао у три сазива Владе Републике Српске.

Смена Лејле Решић је последња смена кадрова ДНС коју ћемо прихватити, саопштено је из ДНС.

Генерални секретар ДНС Дарко Бањац рекао је да је Председништво странке на седници одлучило да тражи састанак са СНСД јер још није стигло објашњење зашто је смењена министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић, која је њихов кадар.

Он је поручио да је ДНС јединствен и све одлуке треба да донесу хладне главе, али и нагласио да је у политици све могуће, па и то да напусте коалицију.

Раније данас Влада Републике Српске разрешила је Лејлу Решић са функције министарке управе и локалне самоуправе РС на којој је била скоро 10 година, саопштено је из Владе РС и поручено да ће ову функцију до избора новог минстра обављати Златан Клокић, министар за економсе интеграције.

Лидер ДНС Ненад Нешић каже, за "Новости", да нема званично образложење због чега је Влада разрешила Решићеву која је члан ДНС. Он каже да ће о даљим корацима ДНС бити речи на седници Председништва, када ће разматрати односе унутар коалиције.

- Првенствено је реч о односима са СНСД. Ми ћемо на тој седници донети одлуку како даље функционисати у коалицији и да ли ћемо и даље бити део владајуће коалиције - нагласио је Нешић.

Према незваничним информацијама блиским владајућој коалицији у РС, спекулише се о три могућа разлога за смену министарке Решић. Према једној од верзија, смењена је јер њеним радом није био задовољан премијер Радован Вишковић. Према другој, смена је дошла јер део партијских колега из ДНС није био задовољан њеним радом у Влади РС. Ове примедбе су се појачале након што је Нешић од Марка Павића преузео лидерску позицију у странци чији је Решићева кадар.

Према трећој теорији, до смене Лејле Решић дошло је након што је ДНС у Приједору избацио СНСД из владајуће коалиције на нивоу града а у исту убацио СДС.

Пошто је Милорад Додик, лидер СНСД, недавно изјавио да очекује од коалиционих партнера да на локалу не праве договоре са СДС и ПДП, ово се може сматрати као кажњавање ДНС због потеза у Приједору, одакле је, иначе, Лејла Решић.КАРИЈЕРА

Решићева је за министарку управе и локалне самоуправе РС изабрана 29. децембра 2010. године као члан владе Александра Џомбића, а на ту функцију је касније бирана и за време мандата Жељке Цвијановић. На челу тог министарства Решићева је остала и у влади Радована Вишковића.