Пред вама су закључци: Народна скупштина РС одбацила Резолуцију Парламента БиХ

С.М.

уторак, 02. 06. 2020. у 00:23

Пред вама су закључци: Народна скупштина РС одбацила Резолуцију Парламента БиХ

Седница Скупштине РС /ФОТО Д.Поздеровиц

Народна скупштина Републике Српске одбацила је вечерас "Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета"
Народна скупштина Републике Српске одбацила је вечерас "Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета".За усвајање Закључака гласала су 52 посланика од 53 присутна, док суздржаних и против није било.

Прочитајте закључке:

1. Народна скупштина Српске одбацила је вечерас Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на 8. седници одржаној 15.05., 19.05. и 20.05. 2020. године.

2. Констатујемо да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвајањем Резолуције приступио срамном прекрајању историјских чињеница и придружио се ревизионистичким снагама, којима је циљ уопштавање и маргинализовање страдања Срба у Другом свјетском рату.

3. Неприхватљива је било каква квалификација злочина у Другом свјетском рату која не садржи одредницу да је над Србима извршен систематски геноцид. Народна скупштина подсећа да је истребљење Срба био званичан државни пројекат НДХ.

4. Констатујемо да је неприхватљив сам назив Резолуције јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично проводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

5. Непојмљива је констатација да је у Другом свјетском рату страдао значајан број жртава из Босне и Херцеговине. БиХ тада није ни постојала, већ само НДХ, а жртве су били Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

6. Народна скупштина позива све у Бих да историјске чињенице уважавају и да се не баве ревизионизмом. Ревизионизам је и навођење Бошњака као страдалника у Другом светском рату, који као нација нису ни постојали тада.

7. Српски народ је био носилац антифашистичке борбе и као такав је поднио највеће жртве за ослобођење свих земаља у региону. Народна скупштина РС има дужност да чува сећање на жртве српског народа и у том смислу обавезује и све представнике у институцијама РС и БиХ да у својим активностима његују истину и антифашистичке вредности српског народа.

8. У Републици Српској правно егзистира Декларација о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

9. Народна скупштина РС након истека готово 5 година од усвајања Декларације о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, сматра да није реално очекивати да надлежне БИХ и Републике Хрватске у догледном времену усвоје законске акте којима би се установио исти дан за сећање на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, како је то усвојено ставом 10. закључака из усвојене Декларације, те да је једино реално очекивати да постоји институцианални капацитет као и јавно исказана воља у Републици Српској и Републици Србији да се законским актом утврди и уреди овај дан.

10. Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета не одговара историјским чињеницама и као таква не може се примењивати у Републици Српској.

11. Народна скупштина РС обавезује Владу РС да у року од 60 дана упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину РС нацрт Закона о Дану сећања на НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

12. Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу РС да у припреми нацрта овог Закона уклључи стручне сараднике из Академије наука и уметности Републике Српске као и представнике грађанских удружења која баштине културу сећања на жртве НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

13. Народна скупштина Републике Српске не подржава и одбацује било какве манифестације приликом којих се глорификују поражени фашисти из Другог светског рата. Неприхватљиве су и увређујуће према жртвама фашизма било какве прославе попут "Блајбурга" од стране власти Републике Хрватске.

14. Народна скупштина РС сматра да је провокација истицање у било којем облику усташког поздрава "За дом спремни" како за жртве Другог свјетског рата, тако и за потомке жртава.

15. Народна скупштина РС одбацује нетачне конструкције и спекулације везане за дио документације из Јаценовца.

16. Народна скупштина РС сматра да је у сарадњи са Музејом Холокауста у Вашингтону значајан дио документације из Јаценовца снимљен и на савремени технички начин обезбеђен путем микрофилмовања и конзервације.

17. Народна скупштине РС формиће парламентарну делегацију која ће посетити Музеј Холокауста у Вашингтону и уверити се у стање дела Јаценовачке грађе која се тамо налази.

18. Народна скупштина РС потврђyје да се јасеновачка грађа налази у Архиву РС у савременој техничкој обради и да је доступна јавности.

19. Народна скупштина РС потврђује налазе Анкетне комисије која је формирана у Народној скупштини и која Је утврдила стање јасеновачке грађе.

20. Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".