БУРНА посебна седница Народне скупштине РС око Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је недавно усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, донела је још низ оптужби о издајницима и патриотама на релацији власт - опозиција. Полемика се водила и о продаји јасеновачке грађе, где је опозиција тврдила да је Милорад Додик исту предао Хрватима, а он је ово назвао лажима и обмањивањем јавности.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, поручио је у расправи о Резолуцији, коју је назвао срамотном, да у том документу нигде нема осуде служења блајбуршке мисе у Сарајеву и да је неприхватљиво да се у овом документу наводи да је Независна Држава Хрватска такозвана, а она то није била. За њега је неприхватљиво да посланици опозиције острашћено говоре у парламенту РС о томе како ће се ова резолуција доставити међународним институцијама.

- Ово не може бити већи ударац за српску националну историју и српску националну државност. Резолуција је омаловажавање страдања Срба у Другом светском рату - истакао је Додик, који је нагласио да као српски члан Председништва БиХ неће прихватити да овај документ иде даље, али да не може ни зауставити, јер је мањина у Председништву БиХ. - Срамно је што је капацитет РС обезбеђен тамо тако што су два члана из СДС, два из ПДП и један из СДА из РС гласали и дали капацитет, а већинска воља српског народа у Представничком дому Парламента БиХ није поштована.

ПОСЛАНИЦИ СЕ "ПОГУРАЛИ" ОКО РЕЗУЛУЦИЈЕ

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, вечерас је дошло до инцидента. Посланик СДС Томица Стојановић и посланик СНСД Недељко Ћорић су, наиме, након више измењених реченица устали са својих места и пришли један другоме док је за говорницом био Небојша Вукановић.

Приликом вербалне расправе дошло је до контакта и међусобног гурања, а тежи инцидент су спречили остали посланици, који су раздвојили Ћорића и Стојановића.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изрекао је обојици опомену због недоличног понашања у парламенту Републике Српске.

ЈАСЕНОВАЧКА ГРАЂА

- Није изгубљен ниједан документ из јасеновачке грађе, сви су савремено на прави начин обрађени. Сва јасеновачка грађа која је из Архива Републике Српске предата у Музеј Холокауста у Вашингтону је дигитализована и микрофилмована, а њене копије су предате Архиву РС - истакао је Додик, који је рекао да ће СНСД предложити да скупштинска делегација оде у Музеј Холокауста и сачини извештај о тој грађи и да се у том погледу формира нови анкетни одбор Народне скупштине РС.

ЗАХТЕВ ЗА СМЕНУ ВЛАДЕ И ПРЕМИЈЕРА ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

ПРЕДСТАВНИЧКОМ дому Парламента Федерације БиХ предат је предлог за изгласавање неповерења федералној влади и премијеру Фадилу Новалићу, због "неизбежне одговорности око набавке медицинске опреме". Овај предлог је потписало више од 20 посланика Наше странке, СДП, НиП, ПДА, А-СДА и Независног блока. Очекује се да наредних дана буде заказана седница Парламента ФБиХ са овом тачком дневног реда.

- Ми, представници грађана, овим путем тражимо покретање процеса смене Владе ФБиХ што пре. Јасно морамо дати до знања да се криминал и корупција у јавним институцијама ни у ком случају не смеју толерисати - наведено је из СДП.

Министар безбедности у Савету министара Фахрудин Радончић потврдио је да је главни тужилац БиХ Гордана Тадић добила озбиљне претње по живот, због чега је од директора за координацију полицијских тела тражио да појача њену и заштиту њене породице.