”Убо сам га у врат, али не знам зашто”: Раде Дрљача ПРИЗНАО убиство и паљевину тела Бруне Ролда

Novosti Online / О. Матавуљ

понедељак, 01. 06. 2020. у 15:53

”Убо сам га у врат, али не знам зашто”: Раде Дрљача ПРИЗНАО убиство и паљевину тела Бруне Ролда

Фото: Фејсбук / О.Матавуљ

Раде Дрљача (25) у Окружном суду у Бањалуци признао да је 25. новембра прошле године у напуштеној кући убио Бруну Ролда (54), а потом запалио његово тело

Раде Дрљача (25) у Окружном суду у Бањалуци признао да је 25. новембра прошле године у напуштеној кући убио Бруну Ролда (54), а потом запалио његово тело.


- Узео сам нож и то урадио. Направио сам рез на грлу и лагано повукао доле. Кајем се због тога. Није ми јасно зашто сам то учинио. Никада си то нећу опростити.


Тим речима је оптужени Раде Дрљача (25) у Окружном суду у Бањалуци признао да је 25. новембра прошле године у напуштеној кући убио Бруну Ролда (54), а потом запалио његово тело.


Суд је признање прихватио, а пресуда ће бити изречена у петак. Као саизвршиоци убиства оптужени су Борис Зорић (34) и Слободан Крнетић (34), којима се суди у одвојеном поступку.


Дрљача је посведочио да је заједно с Ролдом живео у тој кући више од месец дана, те да су имали однос као отац и син.


-Ролд је ту ноћ пијан упао у кућу и галамио. Све нас је пробудио. Зорић га је ”ударио штосом” и он је пао. Сви смо га ударали рукама и ногама. Њих двојица су му претили ножем, који сам узео и урадио то што сам урадио. Не знам шта ми је било. Нешто се у мени преломило - рекао је Дрљача.


Фото: Д. Поздеровић

Он се терети да је убиство починио у стању битно смањене урачунљивости, а по властитом признању био је под дејством алкохола који је мешао с таблетама. То је потврдила и вештак психијатар Сања Вукадиновић Стојановић наводећи да Дрљача нема трајну душевну болест, али има ментални и поремећај личности.

На психијатрији је лечен најмање 12 пута од 2017. године. Више пута је покушавао самоубиство и то резањем вена, вешањем, а последњих пут у септембру 2019. гутањем таблета.


Прочитајте још: Из обести убили па запалили жртву: Због убиства Бруна Ролда ухапшена тројица осумњичених


Адвокат Александар Јокић од суда је тражио да Дрљачи изрекне блажу казну од запрећене и меру меру обавезног психијатријског лечења. Указао да је Дрљача раније осуђиван и да је пресудом саветовано да буде хоспитализован и изолован од друштва. Међутим, то није учињено уз образложење да због узраста не може бити задржан у психијатрији на Сокоцу, док друге установе у БиХ нема. Зато је пуштен на слободу!?


- Суд је рекао да је он опасан и да треба хоспитализацију, али му то није пружено јер држава за то нема услове. Молим вас да тај део кривице, које друштво има за овуз ситуацију, не припешете њему. Требате заштити нас, али и њега. Молим вас да га пошаљете на лечење, јер смо то једном пропустили да урадимо и није добро прошло - истакао је Јокић.


Тужилац Далибор Врећо у завршној речи је тражио да се Дрљача казни у складу са законом, такође тражећи да му се изрекне мера обавезног лечења, те да му се продужи мера притвора.


Место злочина - Фото: О. МатавуљИЗОСТАЛА ПОМОЋ ИНСТИТУЦИЈА

Отац оптуженог Ранко Дрљача испричао је да је његов син проблематичан, те да је био насилан према члановима породице.


- Одједном му нешто дође у главу и замало да ме једном није убио. И мојој мајци је правио проблеме, запалио спрат куће, а сутрадан се не сећа шта је радио. Да ли због алкохола или дроге, не знам? Тражио сам помоћ, молио суд и тужилаштво да га пошаљу на лечење или у затвор, али да се нико ”није ни почешао”.