Почела посебна седница НС РС: Посланици расправљају о „Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“

С.М. - Р.С.

понедељак, 01. 06. 2020. у 14:20

Почела посебна седница НС РС: Посланици расправљају о „Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“

Фото Д. Поздеровић

Посебна седница Народне скупштине РС почела је данас у Бањалуци, а посланици ће расправљати о Информацији о „Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“

Посебна седница Народне скупштине РС почела је данас у Бањалуци, а посланици ће расправљати о Информацији о „Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“ усвојеној на 8. седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и заузети став.

Скупштинска седница се, због епидемилошке ситуације изазване корона вирусом, одржава у конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске у Бањалуци.

На почетку седнице посланицима ће се обратити председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а у име подносилаца захтјева за посебну сједницу шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић.

Уочи седнице парламента, Колегијум Народне скупштине усагласио је редослед обраћања председника парламентарних странака из Републике Српске. Заказивање посебне седнице својим потписима затражила је једна трећина народних посланика из клубова СНСД-а, ДНС-а, ДЕМОС-а, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтева посланици наводе да је „неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично проводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба“.

-Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној седници заузме став по овом веома значајном питању по Републику Српску и српски народ у целини - наводи се у захтеву.

Игор Жунић, шеф Клуба СНСД-а казао је током обраћања на почетку заседања да се не сме дозволити ревизија историје кроз политичке институције БиХ.

- Неколицина посланика из РС дала је сагласност на срамно прекрајање историје, вређање жртава рата и свих оних који су дали допринос у борби за особођење нашег народа против највећег зла које нас је задесило у 20. веку. НСРС треба да одбаци резолуцију и заузме јединствен став и усвоји закључке који ће бити опште обавезујући за све институције и грађане РС - казао је Жунић.

Председник НСРС Недељко Чубриловић је, у уводном обраћању, казао да онај ко се бави јавним пословима у РС, није наиван да не разуме садржај споменуте резолуције, те да се данас не расправља о намерама , него ономе што је црно на бело у форми резолуције пред посланицима.

- Резолуција је непотребан полити

ки документ и није га требало усвајати из више разлога - истакао је Чубриловић.

Он је навео да доносиоци споменуте дрезолуције “долевају уље на ватру и после је гасе бензином”.

-Уверена сам да је резолуција непотребна, нарочито из перспективе РС. НСРС је 22. октобра 2015. године донела Декларацију о геноциду НДХ током Другог светског рата - рекао је Чубриловић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик подвукао је током свог обраћања посланицима да је „Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“ , подвала од стране политичког Сарајева.

Затражио је да буде одбачена као неистинита и да се забрани њена примена на простору Републике Српске.

Сматра да су се покушале подвалити озбиљне политичке неистине и понизити српске жртве.

Навео је да су се искористила дешавања око обележавања Блајбурга у католичкој цркви у Сарајеву, али да се то “сада глорификује и другима намеће да то подржавају”.

Додао је да се у спорној резолуцији нигде не спомиње геноцид над Србима у НДХ, а да се термин усташе редукује на усташки режим.

Подсјетио је на страдања Срба у селу из којег је он, те подвукао да нема српског села у Лијевчу да није било страдалника.

-Ту се ради о редукованој одговорности. Изостаје широка подршка усташком режиму коју су дали Хрвати и Бошњаци тог времена. Не види се улога муслимана у НДХ, који су у оснивачким документима називани хрватским цвијећем - казао је Додик.

Подвукао је да није историјска истина да су Бошњаци били носиоци антифашистичке борбе.

Навео је и да се намјерно избегавао термин холокауст.

-Покушај да се то избаци је драстично незнање или смишљена подвала. Ова декларација има за циљ да осуди вероватно и Равногорски или четнички покрет. У рату нема онога ко није чинио злочин, чинили су то и партизани, али је неприхватљиво да се то може упоређивати или ставити у исту раван. Четнички покрет је био прихваћен од савезничких снага, а Дража Михајловић добио одликовање од Де Гола и Трумана. Четнички покрет је био прихватљив у готово читавом свету, осим од СФРЈ. Имао је своју историјску верификацију. У српском народу нема подјеле те врсте. - рекао је Додик.

Оценио је и да се у спорној резолуцији “ увлачи континуитет државности БиХ и лоцира на Други светски рат”.

- БиХ тада није постојала. Била је у саставу НДХ и није постојала ни као административна јединица - закључио је Додик.